86 искат да стават личен асистент в димитровградско

Емилия Георгиева от Социалния патронаж в Димитровград

86 са подадените заявления за личен асистент по социалния проект, който общината започва да реализира от началото на следващата година. Той е свързан с грижите за инвалиди - деца и възрастни с 90% и над 90% трайни увреждания, припомни Емилия Георгиева от Домашния социален патронаж в Димитровград.

Набирането на документи започна на 8 и приключи на 22 ноември. "Интересно е, че имаме подадени 86 заявления за лични асистенти и точно толкова инвалиди са изявили желание на се включат в програмата", коментира пред Dimitrovfrad.bgvesti.net Eмилия Георгиева. Според нея изравняването в бройката на молбите се е получило, защото инвалидите, поискали да се вкючат в програмата са посочили и кой желае да ги обгрижва.

В първият етап на проекта ще бъдат включени 7 човека и толкова лични асистенти. В момента се извършва подбора на канидатите по документи. Програмата започва от 10 януари 2011 година. Два месеца по-късно стартира и вторият етап, тогава за лични асистенти ще бъдат одобрени още 33-ма души, които ще се грижат за 33-ма инвалиди.

По 2 лв. на час ще получават асистентите по програма "Подкрепа за достоен живот", за цялата страна са отделени 35 000 000 лв.

Т.вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини