Метеорен поток се изсипва над Димитровград

В нощта срещу 14 декември всеки желаещ може да наблюдава метеорния поток в планетариума

Метеорният поток "Геминиди" може да се наблюдава над Димитровград в момента, каза директорът на димитровградският планетариум Димитър Кокотанеков. Звездното явление започна на 5 и ще продължи до 15 декември, но максимумът му е на 13 срещу 14 този месец. Тогава в местната обсерватория ще бъде организирано колективно наблюдение, което ще започне след полунощ на 14 декември. "Единственото условие е времето да е ясно и мераклиите да имат търпение и подходяща екипировка от дрехи и спални чували",  допълни Кокотанеков.

Интересното при този поток е, че за час на небето падат над 100 метеора. Екип на местния планетариум ще участва активно в наблюденията, към димитровградчани ще се включат и представители на хасковската астрономическа обсерватория.

Димитър Кокотанеков съобщи и за още едно интересно небесно събитие. На 4 януари догодина ще има частично слънчево затъмнение. Слънцето ще се закрие от луната близо 75%. Пикът на явлението е от 9 сутринта до 12 на обяд. От местния планетариум ще се опитат да организират наблюдение на открито в Димитпровград, за да могат повече хора да станат свидетели на частичното слънчево затъмнение.

Димитър Кокотанеков покани димитровградчани да гледат метеорния поток в Планетариума при ясно време

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини