Тази вечер връчват наградите "Златен глобус"

68-та церемония по връчването на наградите "Златен глобус" ще се проведе тази вечер в Лос Анджелис. Наградите се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд за постижения в областта на киното и телевизията. Смятани са втори по важност след наградите "Оскар". Номинациите за "Златен глобус" бяха обявени на 14 декември, предаде бТВ.

Актьорът Робърт де Ниро ще получи наградата за цялостно творчество. Отличието му е присъдено също за приноса в киното като режисьор и продуцент. Драмата "Речта на краля" получава седем номинации за наградите "Златен глобус" в ключови категории, включително за най-добър филм. С по шест номинации са боксьорската драма "Боецът" и филмът за Фейсбук "Социалната мрежа", които са сред кандидатите за отличието за най-добър филм.

В категорията най-добър филм са номинирани също "Генезис" и "Черният лебед". Номинирани в категорията най-добра комедия или мюзикъл са "Децата са добре", "Алиса в Страната на чудесата", "Бурлеска", "Туристът" и "БСП - Бесни Страшни Пенсии".

Колин Фърт, Хелена Бонъм Картър и Джефри Ръш получават номинации в актьорски категории заради ролите си в "Речта на краля". Сред номинациите на "Социалната мрежа" са тези на Джеси Айзенбърг за най-добър актьор в драма, Андрю Гарфийлд за актьор в поддържаща роля и Дейвид Финчър за най-добър режисьор. Джони Деп получава две номинации - за актьор в комедия или мюзикъл за "Алиса в Страната на чудесата" и за "Туристът".

"Боецът" е с четири номинации в актьорски категории - Марк Уолбърг е претендент за отличието за най-добър актьор, а Крисчън Бейл, Ейми Адамс и Мелиса Лео са сред претендентите за отличията за актьори в поддържащи роли.

Кандидати за наградата за най-добър актьор в драма са също Джеймс Франко за "127 часа" и Райън Гослинг за "Синя Валентинка". Номинации за най-добър режисьор получават също Дейвид Ръсел за "Боецът", Дарън Аронофски за "Черният лебед", Том Хупър за "Речта на краля" и Кристофър Нолан за "Генезис".

Филмът "Генезис" е номиниран също за наградата за най-добър сценарий. Номинирани за най-добра актриса в драма са Холи Бери за "Франки и Алис", Никол Кидман за "Заешка дупка", Дженифър Лорънс за "Зимен дар", Натали Портман за "Черният лебед" и Мишел Уилямс за "Синя Валентинка". В категорията телевизионна драма номинираните са "Декстър", "Живите мъртви", "Добрата съпруга", "Момчетата от Медисън авеню" и "Boardwalk Empire".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини