Учен изследва скелет на 8 000 години в Димитровград

Скелетът, намерен при село Крум в характерната поза "хокер"

Един от най-добрите антрополози в света проф. Йордан Йорданов пристига в Димитровград днес, за да проучи скелета, намерен при археологическите разкопки край село Крум тази есен, съобщи Нели Кръстева от Историческия музей. Проф. Йорданов ще представи и работата на Националния антропологически музей, като гостуването му тук ще продължи поне до сряда.

Скелетът, който бе изровен през октомври при разкопки край Крум е на 8 000 години. Трупът е бил положен в ъгъла на неолитна сграда в така наречената поза „хокер”, характерна за погребенията в тази епоха. Става дума за млад, около 10-15 годишен човек, за който антропологът ще каже от какво е починал, какви болести е имал и дори с какво се е хранил. В края на октомври миналата година Общинският съвет в Димитровград отпусна 10 000 лв. за реставрация и съхранение на намерения скелет от неолита.  

Проф. Йорданов ще има среща с димитровградчани в музея тази вечер, за да разкаже и за други любопитни подробности при различни археологически разкопки на територията на България.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини