Безпаричието провокира домашното насилие в димитровградско

Безпаричието и очуждаването най-често водят до насилие обобщи Антония Радева

Класически случаи на домашно насилие над жени са най-често срещаните в димитровградска община през изминалата 2010 година. Агресивното поведение у мъжете-побойници е предизвикано от липсата на пари и комуникация, очуждаване между партньорите и чак след това идва ред на алкохола, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net координаторът на местния офис на "Български център за Джендър изследвания" Антония Радева. Не липсват и случаи на възрастни родители, които се оплакват от психически тормоз от деца си, защото отказват да им дават пари за цигари и кафета.

Общо 43-ма души от димитровградско са потърсили помощ от местния офис на "Български център за Джендър изследвания" през миналата година, каза Антония Радева. Центърът работи с хора, пострадали от физически или психически тормоз или домашно насилие от общината вече втора година. 35 са жените, оплакали се от подобни проблеми през миналата година, 8 са мъжете. Най-многобройна е възрастовата група от 31 до 60 години, след това тази от 19 до 30 години.

15 заповеди за защита от насилие е издал съда  на базата на всички 43 оплаквания в общината. Сред тях е има и 3 незабавни заповеди, в тези случай е бил застрашен човешки живот, коментира Радева.

Освен със случай на домашно насилие, центърът в Димитровград се занимава и с юридически, трудови и психологически консултации. Общият им брой за миналата година надхвърля 200, което означава, че хората имат нужда от подобна информация, заключиха от местния клон на Български център за Джендър Изследвания.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Местният офис на Български център за Джендър изследвания се помещава в сградата на бившето училище "Климент Охридски" до ПМГ "Ив.Вазов"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини