Гонят с огън злите духове в Крепост

Секретарят на читалището в село Крепост Димитрия Русева

Възстановка на народния обичай „Оратник”  ще направят утре жителите на димитровградското село Крепост. поводът е утрешния Сирни заговезни - ден за прошка преди великденския пост. За поредна година празникът е организиран кметството, народно читалище „Селска пробуда – 1927” и община Димитровград, разказа в аванс секретарят на читалището Димитрия Русева.

Младите ще искат прошка от по-възрастните си роднини, за да се подготвят за дългия пост преди Великден, както повелява традицията у нас, допълни Русева. гостите ще видят и обичая „Хамкане”, в който децата се надпреварват да хванат с уста, парченца халва, завързани с конец.

Вечерта в центъра на Крепост ще бъдат запалени огньове, които са част от обичая, разиграван в Крепост години наред. Вярва се, че силана на огъня ще прогони злите духове и ще помогне на реколтата от жито да е хубава тази година. От читалището ще се погрижат да има и народна музика, за да може домакини и гости да се хванат на кръшно хоро. началото на празника е от 18.00 часа.

Dimitrovgrad.bvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини