Димитровград бори екопроблемите

Програма за намаляване на нивата на замърсителите на атмосферния въздух трябва да представи община Димитровград в Министерството на околната среда и водите до 15 март. Според Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково, Димитровград е сред 29-те общини, които в този срок трябва да са изготвили такива актуални програми.

Проблема засегна и при гостуването си тук още миналата година и зам.министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя предупреди, че в Европейската комисия са заведени две наказателни процедури срещу България, в които фигурира името на Димитровград. Стана ясно, че те касаят завишените замервания на серен диоксид и активни прахови частици във въздуха над Димитровград в последните години. По данни на еколозите източниците са големите предприятия за производство на ел.енергия в региона и масовото отопление с твърдо гориво през зимния сезон.

Екоразработката трябва да съдържа информация за конкретни източници на замърсяване в общината, както и краткострочни мерки за справяне с проблемната ситуация. Програмите трябва да съдържат и актуализирани  показатели за качество на атмосферния въздух. Изпълнението на програмата за намаляване нивата на замърсяване след приемането и от Дишмитровград ще се следи зорко от регионалната екоинспекция.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини