"Фукушима" само на степен от "Чернобил"

Инцидентът в японската АЕЦ „Фукушима” вече е достигнал шеста степен по седемстепенната международна скала за сериозността на ядрените инциденти, обяви Андре-Клод Лакост, директор на Френската агенция за ядрена безопасност, предаде АФП.

Най-високата седма степен е достигана само веднъж – при експлозията в Чернобил през 1986 г.

Японската агенция за ядрена безопасност все още дава на инцидента във „Фукушима” четвърта категория.

Лакост обаче бе категоричен, че това не кореспондира с моментната истина: "Инцидентът е преминал в изцяло ново измерение спрямо вчера. Ясно е, че се намираме на шесто ниво.

Две 8-метрови дупки са се появили на външната обшивка на четвърти реактор на ядрената централа.

Компанията „Токио електрик пауър” е евакуирала част от служителите си и в централата са останали само 50 човека, които се опитат да се справят с кризата. 750 от персонала са изведени на безопасно разстояние.

Премиерът Наото Кан призова населението в радиус от 30 км. от реактора да не напуска домовете си и да затвори вратите и прозорците. Властите започнаха евакуация на живеещите в 20-километровата зона около реактора.

Съобщава се за повишение на нивото на радиацията с 10 пъти над нормата в префектурата Чиба, близо до Токио.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е готова да окаже помощ на Япония.

„Изразихме готовността си да участваме в мисия, да предложим нужната помощ, ако е нужно”, заяви Мария Неира, директорът по общественото здраве и околна среда в СЗО.

В същото време вторичен трус с магнутуд 6,0 по Рихтер е разтърсил северното японско крайбрежие край бреговете на о-в Хоншу, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ.

Земетресението, регистрирано около 11:49 часа българско време, е на дълбочина 15,3 км., епицентърът е на разстояние около 300 км североизточно от столицата Токио. До момента няма данни новият трус да е предизвикал нови жертви или щети в опустошения от мощен трус от 9 по Рихтер и последвало цунами регион.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини