Пчеларите в димитровградско с намалени такси

5% от минималната работна заплата ще бъде таксата на пчеларите в димитровградско на година

Таксата  за ползване на общински имоти за настаняване на пчелни семейства в Димитровградско бе намалена значително след вчерашното заседание на местния парламент. Тя вече е 5% от минималната работна заплата, решиха общинарите. Предложението направи съветникът от "Да за Димитровград" Петър Томов. Другата идея дойде от бившия кмет Димитър Хаджииванов и бе за 10 лв. на декар годишен наем. Тя обаче не получи одобрение.

Досега стопаните на пчелини плащаха по 60 лв. на декар годишно, като за последните четири години 13 души са изявили желание да развиват медопроизводство в общината. Заради непосилните разходи по отглеждането на пчелите и ниската изкупна цена на меда, трима от производителите са прекратили договорите си, коментираха от общината.

Решението на тукашните съветници е в съзвучие с Резолюцията на Европейския парламент от 2008-ма година за състоянието на пчеларството. Според нея има драстично намаление на броя на пчелните семейства по целия свят в последните няколко години. В документа се призовават отделните държави да вземат мерки за справяне с проблема.

Резолюцията на Европейския парламент призовава за справяне с кризата от драстично намалелите пчелни семейства

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини