2 °C

Да победиш насилието не е загубена кауза

Антония Филева

Бюро за социални услуги започна работа в Димитровград точно преди месец. Неговата цел е да подпомага хора, пострадали от насилие, хора от уязвими социални групи и да работи с насилници, обясни координаторът на проекта, по който се реализира социалната услуга Антония Филева. Инициативата е по-линия на Фондация „Български Център за Джендър Изследвания” в партньорство с “ Асоциация Анимус”, уточни Филева. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net тя коментира работата на центъра и кой може да потърси помощ там:

 

-Кой може да се възползва от услугите на Бюрото в Димитровград?

-Целеви групи по проекта са лица пострадали от домашно насилие със специален фокус върху жени, пострадали от насилие и други уязвими групи, като хора с увреждания и представители на ромската общност.

Ще работим и с лица, извършители на домашно насилие, като социалните услуги за тях ще представляват част от стратегията за превенция на насилието, за възстановяване и намаляване на риска от социално изключване на пострадалите лица. Проектът носи името "Разкриване и предоставяне на комплекс от иновативни социални услуги в общността за превенция и преодоляване на социалното изключване на пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие в градовете София, Пловдив и Димитровград» - ОП „РЧР” с финансовата подкрепа на ЕСФ.

Простичко казано, всеки, който е претърпял нещо подобно може да ни потърси, за да помогнем на пострадалите от насилие, което нашето общество крие и от което се страхува.

 

-Звучи хубаво, но мислите ли, че в малък град като Димитровград някой ще се престраши да говори за проблеми в къщи или за насилие от близки. Как ще провокирате хората да ви потърсят?

- Донякъде е така, но опита който имаме във Фондация „Български център за Джендър изследвания“ тук вече втора година показва, че все повече хора се престрашават да дойдат и споделят за преживян стрес или тормоз. Често той е заради безпаричие, проблеми с ежедневното оцеляване, алкохол.

Освен това специалистите, които ще работят по проекта преминаха двудневно обучение за това как да работят с хората и да реагират в конкретната ситуация. С две думи - обменихме добри практики. Екипът в Бюрото за социални услуги е другото, на което разчитаме. Той е от 6 души, правните консултации ще провеждат адвокатите Галина Чингарова, Тодор Ташев, както и аз.

Социално-психологическите консултации ще се правят от Петя Петкова и Нели Ангелова, които са психолози, разполагаме и със социален работник - Галя Георгиева. 

Те ще дават и консултации за специфични случаи на насилие по специалната програма за работа със семейни двойки, но само ако има заявка от тях за това. Когато е необходимо, ще се разговаря и с двамата, за да се възстановят нормалните отношения.

Има ли сме такива случаи, при които има насилие в семейството и заедно ни търси за помощ. Твърдят, че искат това да не се повтаря и че се обичат. Обикновено мъжът избухва лесно и кавгата става. Хората не знаят как да разрешат проблема, без да се стига до насилие. Смятам, че тази услуга ще е полезна за онези, които осъзнават проблема си и искат да направят нещо.

През април в Бюрото стартира още една услуга, ще работим с хора, който тормозят близките си. Това не е никак лесно, но също е начин да разрешим проблема в едно семейство. Имаме и трудов посредник, който ще съдейства на пострадали от домашно насилие да си намерят работа.

Предвиждаме да привлечем и доброволци - студенти от специалности свързани с услугите по които работим - право, социална работа, психология.

-Кое е най-важното при работата с хора, претърпели насилие, какво бихте посъветвали онези, които се страхуват да споделят или говорят за преживяното?

Най-напред да преодолеят страха и да решат да ни потърсят. Това е първата стъпка. Другото е консултацията - да знаят какви права имат и как да ги отстояват. Тази консултация е безплатна.

Не на последно място, хората преживели тормоз не трябва да се игнорират от обществото. Намирането на работа е един от подходящите начини, смятаме ние от Бюрото за социални услуги. Това е така, защото пострадалите от насилие в много от случаите са икономически зависими от насилника или са изнудвани финансово от него, имат затруднение с намирането на работа или със запазването й, подложени са често на дискриминация.

Тези услуги са решаващи за извеждането на пострадалите лица от кризисната ситуация след травмата, предлагането на възможности за изход и избор.

-Споменахме, че от април започвате работа и с насилници, как тези хора ще дойдат в Бюрото или пък още по-трудното - ще признаят, че са употребили насилие или ще се разкаят?

Това е много важен момент. Програмите за работа с насилници са необходими за изпълнение на мярката по Закона за защита от домашно насилие–чл.5 ал.5-задължаване на извършителят на насилието да посещава специализирани програми, с цел допълнителна и по- ефективна защита на пострадалите от насилие лица. До момента свързаните с тази мярка социални услуги не са дефинирани, тествани и утвърдени в страната, въпреки, че мярката може да бъде постановена от съда по всяко дело за домашно насилие, в което се издава заповед за защита по Закона за защита от домашно насилие.

През  април 2009 г. бяха направени промени в Наказателния кодекс, с които неизпълнението на заповедта на съда за защита от домашно насилие се счита за престъпление. Отсъствието на този вид услуги прави мярката по Закона неизпълнима и лицата пострадали от домашно насилие не са достатъчно защитени от по-нататъшни посегателства върху тяхната личност. Програмата има и друга цел- как насилникът да се опита да реши проблема си без да употреби насилие. 

Полезно в нашия случай е партньорството и подкрепата на община Димитровград и кмета Стефан Димитров. От 22 февруари имаме сключено споразумение за сътрудничество и партньорство с тукашната администрация .Нашият офис се намира в сградата на бившето училище "Климент Охридски".

Важно е, че си сътрудничим с полицията, със съда, със социалните служби. Предстои ни развиването на партньорски отношения със здравните служби и структурите на Агенция социално подпомагане. Провели сме разговори и срещи с представителите на заинтересованите институции.

Т.Милева

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини