Поклон пред Пеньо Пенев!

Поклонение пред паметникът-костница на поета Пеньо Пенев в едноименния парк организират днес от 17.30 часа община Димитровград и Дом-музей "Пеньо Пенев". Поводът е 52-годишнина от гибелта на поета с ватенка, станал част от историята на Димитровград.  Организаторите приканват димитровградчани да се присъединят към поклонението и да уважат името, станало емблема на града ни.

Пеньо Пенев е роден в габровското село Добромирка на 7 май 1930 година. Пристига в Димитровград през февруари 1949 г. като млад строител с големи мечти – да участва в строежа на града и да пише за строителите на новия живот, изпълнен с надежди за положителни промени. В продължение на десет години П. Пенев живее и работи тук. Той става активен сътрудник на в.”Димитровградска правда”, на страниците на който печата по-голяма част от своите стихове. През 1956г. излиза неговата първа и единствено издадена приживе стихосбирка “Добро утро, хора!”, посветена на строителите и гражданите на Димитровград.

Следващите две години поетът с ватенка е изпратен в тутраканско, а по-късно отива и в Ситняково на почивка, където се раждат поемата "Дни на проверка" и стихотворенията "Всеки своя пътека си има". През април 1959 г. Пеньо Пенев се завръща за кратко в Димитровград, където обезверен и отчаян слага край на живота си в нощта на 26 срещу 27 април.
През 1962г. поетът е удотоен посмъртно с Димитровска награда за литература за стихосбирката му “Стихотворения”.


Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини