Шарка атакува димитровградски деца

Варицелата поразява предимно малки деца
14 случая на шарката варицела са регистрирани здравните инспектори от тукашния клон на РЗИ през април и от началото на май в Димитровград,коментира д-р Силвия Янева.  Периодът не е епидемичен за града и общината, най-много са били случайте на болестта през януари, когато са боледували 29 деца. През февруари броят им е едва 9.
Шарката, разпостранена предимно сред децата е известна още и като лещанка. Тя се появява в края на зимата и началото на пролетта и се причинява от виреса варицела зостер и се разпростнява по въздушно-капков път.
Симптомите на болестта се появяват 14-16 дена след заразяване, но могат да се проявят и от 10 до 21 дена след контакт с вируса, поясни д-р Янева. През първите няколко дена варицелата се характеризира с висока температура и обща отпадналост.
Обривът е един от първите признаци че вируса е налице, но в много редки случаи варицелата може да протече и без появата на такъв. Той обикновено започва в областта на скалпа, след това се разпространява по тялото, където е най-концентриран, а накрая обхваща и крайниците. Той причинява силен и нетърпим сърбеж. Най-важно при малките деца е да се вземат мерки за облекчаване на тези симптоми, поясниха здравните специалисти.
Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини