"Тилт" открива форум в Рим

Дебютният филм на режисьора Виктор Чучков-син - "Тилт", открива тази вечер четвъртия Празник на българското кино в Рим.

Фестивалът е организиран от Българския културен институт в Рим и от италианско-българската асоциация "Феникс" под патронажа на Министерството на културата на България /МК/, регион Лацио и дирекция "Културни политики" на община Рим. Инициативата се осъществява с подкрепата на Casa del Cinema (Дома на киното) и с медийното партньорство на БНТ.

Това съобщи пресцентърът на МК. И тази година фокусът е върху новото българско кино - шест игрални филма, два документални и един телевизионен сериал, създадени през последната година, между които и три дебюта на млади режисьори.

Двадесет години след настъпването на демократичните промени и в края на онзи размирен период, който всички българи наричат "Прехода", изглежда, най-после е настъпил моментът за ретроспекция и за историческа оценка чрез разказа на историите на младежите, които пораснаха през тези години, посочват инициаторите.

В програмата на фестивала са "Лов на дребни хищници" на Цветодар Марков, "Love.net" на Илиян Джевелеков, "Номер едно" на Атанас Христосков, "Стъпки в пясъкa" на Ивайло Христов, "Мисия Лондон" на Димитър Митовски, два епизода от сериала "Под прикритие" и документалните "София - Историята на Европа", заснет по повод на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., и "Апостол Карамитев" - разказ за един от най-обичаните български актьори от сина му Момчил Карамитев и от най-близките му приятели.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини