Студенти описват димитровградските паметници на културата

Идентификационни картони на сградите, декларирани като паметници на културата в Димитровград ще подготвят в рамките на седмица 10 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Петокурсниците от катедра "Опазване на архитектурното наследство" вчера пристигнаха в Димитровград, заедно с техния преподавател арх.Пламен Шомов. Днес студентите се срещнаха с кмета Стефан Димитров, по чиято покана бъдещите специалисти са тук.

В картоните, които ще подготвят гостите от Университета по ахритектура ще бъдат включени всички сгради, които културното министерство декларира като паметници на културата. Ще се използва система от критерии, даващи яснота за потенциала на сградите като културна ценност.

Арх.Шомов /в дясно/ сподели, че Димитровград има шанс да стане популярен и рекламиран

Припомняме, че Димитровград бе включен в европейски културен маршрут на тоталитарните държави, включващ 66 обекта. Шест са те за Бълграия, като два от тях са тук. Това са парк "Пеньо Пенев" и централна градска част, включваща сградите по бул."България",бул."Трети март", тези пред кино "Медея" , както и парк "Марица".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини