Скандал в парламента за 12 000 кебапчета

Народното събрание за пореден път се превърна в арена за лични обяснения и нападки между премиера Бойко Борисов и опозицията.

Скандалите стартираха със спорове между БСП и председателя на парламента Цецка Цачева.

Парламентарният контрол започна с питане около влизането в "А" футболна група на ФК "Лудогорец", при което са били раздедани 12 хиляди кебапчета от собственика на една търговска верига.

Питането вълнуваше народният представител Мая Манолова, а въпросът бе към премиера. Манолова заяви, че към максимата хляб и зрелища, управляващите добавят - и кебапчета. Тя посочи, че с това действие, са нарушени три закона - Изборният кодекс, Законът за политическите партии и наказателният кодекс – забрана за финансиране на политическите партии от юридически лица.

"По този начин, до изборите, вие можете да спечелите и да раздадете на избирателите стотици храни, напитки, развлечения и дори и пари", каза Манолова.

В отговор на питането на Манолова, министър-председателят даде разяснение, че става дума за бас между него и собственика на футболния клуб.

"Поемам ангажимент да не ги бия повече – от двайсет години практикувам този вид дейност и в тениса играем по този начин – на сладолед, на пиле...", заяви Борисов, като обясни - "първоначално се бяхме разбрали за сто кебапчета, но той толкова беше убеден, че ще ме бие, че вдигна и започна да говори глупости".

"Обещавам, че ще играя само на по една бройка", каза премиерът.

Мая Манолова реагира с реплика и заяви, че очевидно Борисов има талант на спортист и затова не трябва да се хаби на национален терен, а да изнесе проявите на международната сцена и да организира среща с Меркел, Саркози.

Манолова посочи, че става дума за едно наистина изключително опасно явление. Тя попита дали е запознат със сайта на ГЕРБ, където пише ГЕРБ – Дулово - асфалтира път. ГЕРБ – Враца - открива полицейски участъци? Ръководената от вас партия се превръща в държава – майка, която влиза в детските градини – ГЕРБ обещава, ГЕРБ възпитава. Тук резонният въпрос е - с какви пари се случва всичко това. Парите на партия ГЕРБ са пари на българските данъкоплатци, посочи тя. В парламентарния спор беше повдигнат и въпросът за това, че в Пловдивско армията опъвала палатки за предстоящ форум на ГЕРБ.

Манолова повдигна и въпроса за подаръка, който Борисов получи за рождения си ден. А именно инфраструктурен проект за район Банкя.

"Казах на колегите от ГЕРБ, ако искат да ми направят подарък, да съберат пари и да ги дадат за идеен проект в Банкя. Те са направили нещо добро и това са техните пари. Субсидиите, които си бяхте направили за 20 г., дойдоха при ГЕРБ, защото не очаквахте да ви бием с толкова на изборите", заяви премиерът.

„Дадохме 1 200 000 за болните деца онзи ден. Ако искате, си правете билбордове с мен и с Костов. Ние сме преценили - вместо за плакати и за агитации, да похарчим парите си за нещо добро", допълни министър-председателят и отново се върна на темата за кебапчетата.

"Поех ангажимент и ще играя само на едно кебапче, на едно пиле. Вашият председател се гмурка и избива риби”, заяви премиерът в реплика към депутата от левицата Мая Манолова.

"Нинова пък излиза и иска, ако може всеки ден да стоя тук, за да ви слушам тези толкова високомъдрени твърдения. С тях уронвате престижа на институцията”, добави Борисов.

Депутатът Корнелия Нинова му отвърна с думите, че не проявява капризи, като настоява Борисов да отговаря на депутатски въпроси в парламента. „Нямате право да казвате „не ми се иска”. Конституцията и законите не ви дават това право. Вие имате определени задължения, не права. Сега отказвате да дойдете за вота на недоверие. Несериозна тема ли е вотът на недоверие? Несериозно е отношението ви към парламента и към българските граждани”, посочи Нинова

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини