22 °C

Половината топлина на Земята е изначална

Ловецът на неутрино. Снимки: kamland.lbl.gov

Около половината от цялата топлина в земното ядро е от времето, когато са се  образували планетите в Слънчевата система.

В нова публикация учени правят този извод, съобщението за изследването е публикувано в  ScienceNOW.

Земята се образувала преди около 4,5 милиарда години от облак газ и прах, както и другите планети от Слънчевата система, и от този момент си остава гореща. Топлината на нашата планета е от два основни източника. Единият е разпадането на радиоактивни елементи в ядрото на Земята, другият – топлината, която е останала от времето на образуването на Слънчевата система.

Авторите на новата работа са правили анализ, какъв е делът на всеки от тези два източника, изучавайки антинеутриното, което се ражда при разпада на радиоактивни елементи. Неутриното са леки елементарни частици, които участват само в две от четирите фундаментални взаимодействия - слабо и гравитационно. При това неутриното много слабо взаимодейства с други типове материя, затова е трудно за откриване. Именно за да „улавя” присъствието на невидимото неутрино е създаден детекторът KamLAND на остров Хонсю в Япония. От  март 2002 год. до ноември 2009 год. той е регистрирал  841 случая на раждане на неутрино. 485 са причинени от атомните реактори и ядрени отпадъци, 245 са вследствие срещата на космически лъчения с молекули в земната атмосфера. От останалите 111 случая на раждане на неутрино 5 били съмнителни и  учените направили извода, че едва 106 от регистрираните случаи се дължат на радиоактивен разпад.

От тези данни учените са определили приблизително интензивността на образуването на неутрино в земните недра. 4,3 милиона неутрино преминават всяка секунда през всеки квадратен сантиметър от повърхността на Земята, според тяхната оценка.

По-нататък учените изчислили колко интензивен е разпадът и съответно количеството топлина, която се отделя при това - приблизително 20 теравата. От разпада на радиоактивния калий се получават още 4 теравата. Всичките тези процеси заедно дават около 54 процента от цялата идваща от недрата на Земята топлина. Следователно останалата топлина в земното ядро е останала от образуването на планетата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете да инвестирате и да привличате другите да участват във вашите проекти. Днес се постарайте да изложите идеите си така, че да спечелите възможно най-много поддръжници. Ще имате късмета да се запознаете с интересна личност, която ще ви очарова и заинтригува. Внимавайте обаче за подводни камъни. Вечерта ще съумеете да свършите доста полезна работа, ще останете доволни.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви ще е добро и няма причина да не останете доволни от днешния ден. Нуждаете се от промяна на обстановката, и ако към желанията ви се включат приятели, със сигурност няма да съжалявате. Денят е подходящ и за пътешествия и романтични срещи. Насочете се към любими места и хора.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете рационални и практични, като мобилизирате максимално силите си за да преодолеете надигащата се вълна. За хората на умствения труд се очертава напрегнат ден. Да внимават за здравето си всички, които са на работното си място. Характерно за всички ще бъде понижен жизнен тонус.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансовата стабилност, която отдавна очаквате и от която така силно се нуждаете напоследък, тази седмица ще стане реалност. Положените от вас усилия започват да дават все по-осезаем резултат и радостта ви е напълно заслужена. Няма от какво да се притеснявате и можете спокойно да планирате бъдещите си стъпки.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще вървите с късмета си днес. Улеснени ще бъдете и от добре свършената си до тук работа, така, че бъдете смели и не се предавайте пред проблемите. В хода на работата ви е възможно да се откажете от своя идея в името на по-добра. Силите ви ще стигнат да я реализирате по-скоро.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Проявете повече толерантност и ще се изненадате от това, колко приятен може да бъде денят ви. Вслушайте се в съветите на деловите си партньори и ще увеличите значително състоянието си. Намерете време и за семейството си. Текат важни промени, които като че ли изпускате. Отворете очите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате изявени шансове за успех в професионалната сфера. Заемете се сериозно със задълженията си, не ги оставяйте за следващия ден. Ще получите оферта, която силно ще ви заинтригува. Не пропускайте възможността да пътувате, ако ви се предложи такава. Сигурно е, че ще бъде приятно..
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би днес не ви се поема отговорност и свързвате деня с безпаметния мързел, на който смятате да се посветите. Не се поддавайте на опитите да разрушат идилията ви. Най-сигурно е да не вдигате телефона и да не отваряте на никого. Вие преценете.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако делата ви позволяват ограничете контактите и изявите си днес. Но, предвид срочността и договореностите ви повечето от вас ще бъдат на свето място. Ако не пристъпите с открито сърце в интимната си връзка, не очаквайте взаимност. Възможни са разкрития и раздели, но може пък да са за добро.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се работоспособни днес, затова едва ли ще се намери нещо, което да ви се опре. Вие не обичате да оставяте нещата недовършени, дори това да ви коства доста усилия. Днес ще свършите много полезна работа и това ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. Намерете време и за разтоварване. Вечерта може да се срещнете с приятели.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е благоприятен за разрешаване на лични проблеми и възстановяване на контактите с важни за вас хора. Деловите ви ангажименти са ниво и ви носят очаквания успех. Време е да помислите за разширяване на дейността си.
16 юли 2020
Последни новини