ВНИМАНИЕ !!! Жега и днес, можем да очакваме и 40 градуса

В 8 области в страната е обявен код ОРАНЖЕВО

Синоптиците предричат и днес големи жеги, в Хасковска област е обявен жълт код. Гражданите на областта трябва да следят прогнозата за времето, защото в рамките на деня можем да  заслужим оранжевия код и това ще стане, ако температурата подмине 36 градуса. Последен е червеният код, който не би трябвало да се обявява, защото в България жегите не стигат 50 градуса (за сега).

В осем области в България е обявен оранжев код: ВрачанскаПлевенскаЛовешка,Пазарджишка, ПловдивскаСтарозагорскаВеликотърновска и Русенска области.

Според прогнозите в тези райони се очаква термометрите да достигнат до 38-40 градуса. В областите Враца, Плевен и Ловеч във вечерните часове се очаква да се развият гръмотевични бури с краткотрайни валежи. Ще има условия и за градушки.

Жълт код : Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са метереологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. . Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Червен код: Времето е много опасно. Прогнозирани са метереологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията могат да заплашват живота в голяма част от областа. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети дадени от властите и бъдете готови за извънредни мерки.

СЪВЕТИ ЗА ЖЕГАТА ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО:

При работа в силно овлажнени и топли помещения, е необходимо регулярно приемане на газирана вода.

Потърсете помощ при главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено дишане, отпадналост, гадене, световъртеж и бучене в ушите.

Пострадалият от топлинен удар трябва да поема подсладени и охладени течности.
Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба на пациента с топлинен удар, дава му се да пие студена вода.

Пострадалият се пренася на сенчесто и проветриво място, поставя се в полуседнало положение, дрехите се разхлабват, необходимо е да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес.

Х.Христозов

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини