Варицела атакува димитровградска градина

Д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково

Четири случаи на деца, заразени с шарката варицела в Димитровград отчитат от началото на август до сега инспекторите от регионалната здравна инспепция в Хасково. Три от болните деца са посещавали детска градина в Димитровград, но за епидемия не може да се говори, каза пред Dimitrovgrad.bgvesti.net епидемиологът д-р Сженана Иванова.

Коментарът тя направи заради опасенията на димитровградски родители, че възшушно-капковата инфекция върлува в детското заведение. Д-р Иванова припомни, че заболяването лесно се разпространява между малчуганите когато се намират в едно помещение. Много повече случаи на варицела -14 са регистрирани в същата димитровградска градина през месец юни, уточни Иванова.

Епидемиологът допълни, че шарката не е опасна за децата, стига да не доведе до усложнения и е добре те да се разболеят сега, отколкото на ученическа възраст. Инфекцията често води до херпес зостер при възрастните, уточни д-р Иванова.

Варицелата, наричана още лещанка е вид шарка протичаща с обрив включващ и мехурчета по кожата.В миналото се е наричала “дребна шарка” , а вариолата се е водела за “едра шарка”. Предаването на вируса става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните.

Dimitrovgrad.bgvesti.net
  

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини