Специалист: Димитровградчани не санират, те топлоизолират

Димитровградчани най-често топлоизолират стени и тераси с фибран или стиропор

Димитровградчани масово изолират стени на апартаменти и къщи и това лято като се подготвят за минусовите температури през зимата, показа проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net. Популярното сред хората саниране, което стана актуално преди петилетка, всъщност представлява поставяне на топлоизолации.

Според Иван Иванов, помощник-управител във фирмата за ремонти "Пивел 1", истинското саниране представлява цялостно обновяване на сградите. Това включва подмяна на ВиК, дограма, проверка на фугите и заварките по сградата. Едва тогава поставянето на топлоизолиращи плоскости ще добие смисъл, смята Иванов.

Много по-ефективно е и ако цял блок или вход поставят изолация, което обаче често трудно може да се случи във времена на криза, смятат специалистите в бранша. "Затова, ако един човек си постави фибран или стиропор на жилището отвън, а съседът под него не е, ефективността на изолацията е 50%" ", допълва Иван Иванов.

От 32 до 38 лв. за кв.метър върви поставянето на топлоизолация в Димитровград, като всичко зависи от етажа на който се прави и материалите, които ще се вложат. Значение има и мазилката, която се поставя върху плоскостите, дали е минерална, има ли шпакловка или ще се постави най-често предпочитаната от димитровградчани бяла мазилка.

Специалистът не препоръчва от вътрешния край на апартаментите и къщите да се поставя фибран за изолация, защото той не абсорбира влагата. Фибран и стиропор предпочитат да слагат най-често отвън хората, а най-добрата комбинация за ефективно отопление е гипсокартон отвътре и изолация отвън с дебелина поне 5 см. И тук всичко зависи от времето, което обитателите на един дом прекарват в него. Дали трябва помещенията да се затоплят за кратко време или да поддържа постоянна температура в жилището през целия ден, смятат спецовете в бранша.

Иван Иванов смята, че най-добрата топлоизолация към момента е с гипсокартон отвътре и топлоизолиращи плоскости отвън

Модерна и много ефективна в последните години е изолацията с т.нар.минерална вата. Тя отблъсква влагата, пожароустойчива е и предпазна от гризачи. Минералната вата е скъпа, затова не се използма много при ремонтите. В Димитровград само на една къща е поставена подобна топлоизолация.

Като цветни пъзели са блоковете и в Димитровград от ремонтите по изолациите
Най-добрия вариант е саниране на целия блок или вход, убедени са специалистите

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини