Безплатна процедура пази от кариеси димитровградските деца

Поставянето на силанти ще предпази детските зъби от проблеми, твърдят специалистите

Безплатна процедура, която ще предпази от кариеси и други проблеми зъбите на децата от 5 до 9 години ще се прилага и в Димитровград през месеците октомври и ноември. Процедурата представлява поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на малчуганите.

Силантите са тънък слой стоматологичен материал, който запълва дълбоките вдлъбнатини на повърхността на дъвкателните зъби и ги предпазва от действието на бактериите, обясни димитровградският стоматолог д-р Татяна Ташева. Тя е и единственият специалист в Димитровград, който в следващите два месеца ще прави манипулацията, ако има желаещи родители и деца.

Стоматологът уточни, че тънкия слой материал може да се постави само върху здрави зъби, процедурата отнема няколко минути и не е болезнена за децата. Материалът не се отличава от цвета на зъбите и може да остане в детската уста няколко години. Периодично обаче малчуганите трябва да минават профилактичен преглед.

Д-р Татяна Ташева е единственият стоматолог в Димитровград, които ще поставя силанти ако има желаещи

Инициативата по безплатното поставяне на силантите се прави в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, каза още д-р Ташева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини