8000 онкоболни годишно не са лекувани навреме

Около 8000 онкоболни у нас годишно не са лекувани своевременно. Това е констатирала Комисията за защита от дискриминация във връзка с редица оплаквания, постъпили там. Зачестилите жалби, засягащи лечението на онкоболните в България, доказват необходимост от цялостното привеждане на медицинските грижи в тази област до съвременно равнище, съобщават от пресслужбата на комисията.

Служебно събраната информация пък показала, че действащата методика за финансиране на лъчетерапията генерира сериозни загуби на лечебните заведения със съвременна лъчетерапевтична апаратура. Изчислено е, че себестойността на един пациент при 20-дневен курс на лечение на линеен ускорител е около 4000 лв., а към настоящия момент НЗОК плаща по клинична пътека около 1900 лв., без да се отчита продължителността на лечебния курс.

Разликата до 4000 лв. се поема от съответната болница.

По предварителни изчисления един курс на лечение с нова методика ще струва около 10 000 лв., а клиничната пътека е същата - със същите 1900 лв. по нея, допълниха от комисията. Цената на лечение с този метод в страните от ЕС варира, но никъде не е по-ниска от 16 000 евро и всичко се поема от държавата.

В страните с добре развито лъчелечение се счита за норма наличието на един линеен ускорител на 180 000 до 280 000 души население. В България работят 5 линейни ускорители за население от 7,35 милиона души.

В края на март от Министерство на здравеопазването съобщиха, че са получени близо 66 милиона лева за развитие на диагностика и лечение на онкологични заболявания. Парите са от оперативна програма "Регионално развитие" и са предвидени за оборудване на шест болници в страната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини