Министър Дончев: Проектите от Европа подобряват бизнеса и живота на хората

Министър Томислав Дончев се срещна с предприемачи и съветници от Димитровград

Какви проблеми стоят през бизнеса при кандидастването и усвояването на средствата по програмите от Европейския съюз, това бе целта на срещата на министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев с предприемачи от Димитровград и региона. Срещата бе организирана по инициатива на ПП ГЕРБ и Хасковската търговско-промишлена палата. В кино залата на комплекс "Планета" Дончев коментира, че кметовете от българските общини трябва да бъдат доста по-активни при кандидастване при европроектите.

Две са целите на средствата, които ЕС предоставя - подобряване на условията за бизнес в страната и подобряване живота на хората, смята министърът. Че България е увеличила привличането на средства от различните фондове отчете в Димитровград Дончев. През 2009 година процентът на усвояемост е бил 0,98%, а сега е над 17%, подчерта министърът по европейските въпроси. По думите му, около 60% от парите по програмите отимав в българските общини.

"Всяка община трябва да определи своите приоритети и да потърси макар и относителен консенсус в своя Общински съвет, така може най-лесно да се определи градини или училища ще се санират или ще се строят пътища", Каза още Томислав Дончев. Той посъветва кметовете да залагат идеи и проекти за няколко години напред, макар и във времена на криза това да не им се струва удачно. По думите му, у нас бъдеще имат градовете, които задържат работна ръка, като преди това са привлекли средства по Европейски програми и инвестиции в своите региони.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет от ГЕРБ Иво Димов се поинтересува в кои оперативни програми има средства за усвояване и как местните власти могат да разширят взаимодействието помежду си при кандидастванате по различни програми. Има ли варианти за привличане на европейски пари за саниране на жилищните сгради в Димитровград, може ли нашата болница да кандидаства за ремонт по една от оперативните програми попитаха съветниците от групата на ГЕРБ Катя Чалъкова и д-р Вълчо Митрушев.

Министър Томислав Дончев посъветва местните власти да инвестират в бъдещето с проекти

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини