Татяна Буруджиева: Автобусите на първи тур бяха пълни с нашите студенти

За пръв път в България ставаме свидетели на подобни избори, това обяви в предаването „Студио 999“ в Смолян социологът доц. Татяна Буруджиева. По думите й изборите са минали с редица нарушения, под натиска на контролирания вот - купуване на гласове, заплахи  и психологическа атака.

 За съжаление социологията не може да хване контролирания вот, коментира социоложката резултатите от 23 октомври.  Тя изрази очакване,  че всички констатирани нарушения ще бъдат санкционирани от българските правоохранителни  органи, както и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която е имала свои наблюдатели, включително и в Смолян.  

"В цялата страна имаше „политическа проституция" –  станахме свидетели на прехвърляне на политици, сменящи идеологията си за дни. 

Най-страшното е, че за пръв път в България продаването и купуването на  гласове върви успоредно с пускането на предварително попълнени бюлетини и страхотен психологически натиск от страна на държавни служби. Ако досега ние, обикновено говорихме само за етнически групи, които  продават гласа си, този път автобусите, включително и до Смолян бяха пълни със студенти. Ние си продадохме децата, а парите от тази продажба са кървави, отбеляза още доц. Буруджиева.

Тя призова МВР и прокуратурата да се самосезират и да  разследват „онзи списък“, в който 500 000 души нямаха право на глас. Има фрапантни случаи - член на СИК е изключен от списъка, защото е женен за чужденец и се води жител на друга държава. Това е недопустимо. Този списък прави лошо впечатление  и за влизането ни  в Шенген.  След като  МВР прави такива опити, как може да има гаранция, че границата ни са сигурни за Европа!

Пет дни след изборите, на 23 октомври, няма никаква информация от прокуратурата, че се е намесила. Има заведени сигнали и разследване, но нищо конкретно. Искам да уверя родопчани, че няма причина, която да ги спре да упражнят конституционното си право на глас и не бива тези заплахи, които са получавали по телефона  да ги връщат от урните. Искам да им кажа – не се плашете, вие живеете в страхотен град, той нито се купува, нито се продава, защото е изграден с вашия труд.

Според доц. Татяна Буруджиева за гражданите е важно да са сигурни, че гласът, който дават се зачита, защото в момента всеки има чувството, че вотът е предварително решен и неговият глас не отива за кандидатът, който е избрал.  Тя е убедена, че избирателната активност на първи тур е могла да бъде много по-висока, ако не са били проблемите, заложени в Изборния кодекс и огромните опашки пред избирателните секции.  

Доц. Буруджиева призова от телевизионния екран, в неделя – 30 октомври родопчани да се вземат в ръце и да гласуват за човека, който са си избрали предварително. Тя апелира хората да са внимателни и да съблюдават  няколко неща, като най-важното от тях е бюлетините, които им се дават в секцията да са чисти и с един положен печат.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини