Разследват десетки случаи на купуване на гласове

Малко над половината хасковлии упражниха правото си на гласт. С редки изключения по-младите си спестиха усилието

Две трети от всички дела, които прокуратурата започна за нарушаване на изборното законодателство са за купуване на гласове, каза Емилия Пенева от ВКП. Само днес са образувани пет нови дела.

Пенева обясни, че най-много досъдебни производства за изборни нарушения между двата тура са образувани в района на Нови Пазар - 8, в района на Несебър са 4, в Софийска района прокуратура са образувани 4 досъдебни производства, а в Пловдив – 3. В останалите градове - обикновено по едно досъдебно производство.

От първия тур досега случаите на досъдебни производства за купуване на гласове, които се разследват, са над 80.

Девет души са задържани днес в Радомир за агитация да се гласува за определен кмет. Случаят там се проверява от органите на властта. Общо сигналите, които се проверяват от МВР са около 300. Най-много сигнали - 23, са подадени в ОД на МВР Благоевград, Монтана – 12, Пловдив - 11, Силистра – 8, Сливен – 16 и Хасково – 11. Полицията проверява  сигнал в Благоевград, където въоръжен с пистолет, агитирал за партия.

35 членове на СИК в Пловдив не се явиха на изборите сутринта, при което се наложи да бъдат заменени по спешност с нови и необучени хора. Вчера пък 1000 души напуснака секционните комисии в Пловдив.

Предизборна агитация в деня на изборите и представяне на социологически проучвания под различни форми са сред основните жалби, постъпили в Централната избирателна комисия, съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК. Тя каза, че комисията ще се произнесе по тези жалби.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини