Ромски деца се радват на моливи и боички по проект

Изработването на хвърчила бе занятието на групата по приложни изкуства днес в ОУ"П.Яворов" в кв.Изток

На огромен интерес се радват занятията по приложни изкуства сред малчуганите от ромското училище в димитровградския квартал "Изток". От началото на юни в ОУ"П.Яворов" се реализира проект за интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система. Той дава шанс на социално изолираните деца да се занимават с рисуване, музика, цветарство, фолклор, спорт и др. в свободното им време.

Същинската реализация на разработката стартира в началото на тази учебна година, разказа Венцислав Хаджиев -директор на училището и ръководител на проекта. Неговата стойност е 87 528 лв., финансирането е по ОП "Развитие на човешките ресурси", подпомогнато от Европейският социален фонд.

Общо 112 ученици в 12 групи са обхванати в 8 клуба по интереси. Четири от тях са по приложно изкуство.

"Интересът е голям, защото моливите, боичките, лепилото са непознати за повечето от ромските деца", коментираха заетите в проекта преподаватели. Според тях, децата от ромския квартал са ангажирани в следобедните часове с нещо полезно и занимателно за тяхната интерграция. По проект предстоят още зелено училище, изложба, концерт. Финалът на социалната разработка е през септември догодина.

"Компютърът-лесен и интересен" е надслова на една от групите в училището
В часовете по ромски фолклор се пее и слуша характерната за квартала музика 
Едно от творенията по приложно изкуство на третокласниците

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини