В Световния ден на диабета: Димитровградският клуб хлопна врати

В Световния ден на диабета димитровградският клуб не отвори врати

В деня, когато се отбелязва Световния ден на болните от диабет клубът в Димитровград се оказа със затворени врати, показа проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net. Неуредици са попречили да се осъществи плануваното за днес замерване на кръвната захар. Наш репортер не успя да открие за коментар никой от ръководството на клуба тук.

Замерването на кръвна захар, което е от профилактично значение за болните от захарна болест се отлага за утре от 10 часа. Това е традиционен начин, по който тукашните болни от диабет отбелязват днешния Световен ден на диабета. Денят е избран неслучайно, днес е рождената дата на един от откривателите на инсулина - д-р  Фредерик Бантинг.

 

Бележка на вратата на клуба оповестява за промяната

Официална статистика за диабетоболните в общината няма. В национален мащаб близо половин милион българи страдат от захарна болест, сочи статистиката. Над 3 000 са болните деца, като възрастовата им граница непрекъснато пада.

Ранното откриване на заболяването може да улесни значително лечението и състоянието на диабетиците. Към това се добавя и правилният начин на живот и здравословното хранене, казват специалистите. редовни прегледи при ендокринолог са част от важните мерки за превенцията на заболяването.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини