Днес е Андреевден

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Свети апостол Андрей Първозвани, който е един от дванайсетте апостола и ученик на Христос.

Свети Андрей е брат на апостол Петър. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Според народните обичаи, денят се нарича още Мечкин ден.

30 ноември се отбелязва в чест на Свети апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христос. Когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, Андрей станал един от неговите ученици. Той стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: "Ето агнецът Божий!". Като чул тези думи, Андрей тръгнал след Христос и прекарал с него целия ден.

След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: "Вървете след мене, и аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

Свети Андрей се счита за апостол на православните християни, защото той е ръкоположил първия епископ в Цариград - апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили Светото кръщение и миропомазание православните славяни - българи, сърби, руси и други.

Според българските народни традиции Андреевден е празник на семето (зърното). На този ден се вари жито, боб, леща, грах, просо, ечемик. Сутринта рано се взима от наедрялото зърно и се хвърля в камината - нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На младите жени се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, както бързо наедряват те, така и булките да наедряват с бъдещите си деца. От обредното вариво се дава на домашните животни и на кокошките, за да се плодят.

Народът нарича Андреевден още и Мечкин ден, тъй като Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В повечето предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини