Последната Коледа за еврото?

Докато политиците не могат да намерят лекарство срещу дълговата криза, инвеститорите са все по-обезпокоени, че предстоящата Коледа ще бъде последната за еврото. Повечето от тях не виждат Гърция във валутния съюз, а някои са склонни да смятат, че блокът ще бъде напуснат от всички страни, преживяващи финансови трудности. Анализатори виждат основната заплаха в това, че Германия може да реши, че ще й бъде по-евтино да се откаже от еврото отколкото да спасява всички съседи.

Компания „Аксиа”, специализирана в консултирането в сферата на хедж фондовете, е анкетирала 125 мениджъри, управляващи общо 800 милиарда евро. 42% от тях нямат съмнения или смятат за реална възможността за обявяването на невъзможност да се извършват плащанията или реструктурирането на дълговете на Италия и Испания в близките две години. При това трима от всеки петима респонденти са убедени, че Гърция ще се откаже от единната европейска валута през следващите 12 месеца. 65% от анкетираните смятат, че за да се разреши дълговата криза, европейските власти ще се решат на емитирането на единни еврооблигации – стъпка, на която в момента се противопоставя Германия.

Други изследвания също потвърждават песимистичните настроения в сектора. Ежемесечното проучване на управляващите хедж фондовете на „Банк ъф Америка Мерил Линч” сочи, че над една трета от респондентите очакват фалит на Гърция още през първото тримесечие на 2012 година. При това близо две трети от анкетираните очакват рецесия в еврозоната. „Очакваме БВП на еврозоната да се понижи с 1% през следващата година и възможно с 2,5% през 2013 година в зависимост от това как се развие дълговата криза. Валутният съюз ще се разпадне под една или друга форма”, смята икономистът от „Кепитъл икономикс” Дженифър Макюън.

Доверието в способностите на европейците да сложат край на тази епопея с държавния дълг намалява в деловата общност като цяло. От септември броят на хората, очакващи излизане от валутния съюз поне на една страна, практически се е удвоил и е достигнал 50%, сочи проучване сред клиенти на „Барклис”. През второто тримесечие подобно развитие са очаквали едва 1% от участниците в проучването. При това, в момента вече 5% от инвеститорите очакват, че от еврото освен Гърция ще се откажат още Италия, Испания, Португалия и Ирландия. „Като цяло настроенията на инвеститорите по повод на кризата се влошават. Но как ще продължи тази тенденция зависи от това как ще се развива ситуацията”, посочва един от авторите на изследване Пол Робинсън.

Впрочем, инвеститорите не смятат, че основната заплаха за стабилността на европейската и световната икономика е излизането от еврозоната на периферните страни. „Основният риск се свежда до това, че глобалните пазари ще започнат да залагат сериозни пари на вероятността за това, че Германия може да се откаже от еврото и да сложи край на цялата еврозона”, смята главният икономист на „Беренберг банк” Холгер Шиминг. Според изчисленията на професора от университета в Хамбург Хелмут Шмид излизането на Германия от валутния съюз ще й струва 250-340 милиарда евро или 10-14% от БВП. Но според специалисти от института Ифо, за помощта за Гърция, Португалия, Ирландия, Италия и Испания германците може да загубят два пъти повече – 560 милиарда евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини