Статистиката: 73 -ма се оплакват от домашен тормоз в димитровградско

73 случая на домашно насилие са регистрирали в димитровградския офис на Български център за джендър изследвания от началото на годината до момента, разказа пред Dimitrovgrad.bgvesti.net ръководителят му Антония Филева. По-малко от 10% от хората, потърсили юридическа и психологическа помощ от общината са мъже. В повечето случай обаче става дума за класическото домашно насилие над жени, поясни Филева.

Според нея, нарастват случаите на тормоз, който млади хора упражняват над по-възрастни техни роднини. Преди дни в офиса в Димитровград постъпва сигнал от възрастна жена, която се оплаква от системен тормоз от своя внук. Специалистите още работат по казуса, които по думите им е един от сложните в чисто психологически план. Консултациите в центъра са финансирани по проект "Разкриване и предоставяне на комплекс от иновативни социални услуги в общостта за превенция и преодоляване на социално изключване на пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие в градовете София, Пловдив и Димитровград" 5.2.06-0258-С-0001.

Офисът на "Джендър изследвания" работи в Димитровград от повече от две години и се помещава в сградата на бившето училище "Климент Охридски", припомни Филева. Тя отчита още, че за това време димитровградчани и хора от общината са се отворили към проблема и не се притесняват да говорят. Затова расте и броя на психологическата помощ и тази от юристи, които хората търсят. За последната година 80 души са се допитали до адвокат в центъра, а други 93 са потърсили психолог за проблемите си.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини