Варицела застигна 12 от димитровградско

12 случая на варицела са регистрирани в Димитровград от началото на годината

12 случая на варицела са регистрирани в община Димитровград от началото на годината, коментираха днес от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Заболеваемостта е нормална за това време на годината и няма място за притеснение, коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Снежана Иванова.

"Седем от случаите са деца, което е характерно за варицелата, има и засегнати възрастни хора", каза д-р Иванова. Варицелата или т.нар дребна шарка е въздушно-капкова инфекция, която не може да бъде управлявана. Тя няма нищо общо с хигиената в помещенията или в дома, поясни д-р Иванова и за пореден път допълни, че е добре заболяването за бъде прекарано в по-ранна детска възраст.

Общо 203 случая на варицела са регистрирани в общината през 2011-та година. 178 са били болните в града, а 25 -по селата. За Хасковска област от варицела през миналата година са боледували 1131 души, голяма част от тях деца.

За разлика от Димитровград, в Хасково положението по-сериозно. Там в четири градини и две училища има въведена карантина. В детските заведения в областния град е издадено предписание да не се приемат неболедували деца в рамките на 21 дни след последният регистриран случай.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини