Горят ли ценна литература в закритото училище в Черногорово?

В една от стаите в затвореното училище се помещават работниците по програмата за временна заетост в Черногорово

Сигнал, че се гори ценна литература в затвореното училище в димитровградското село Черногорово се нае да провери Dimitrovgrad.bgvesti.net. Подаде го наша читателка, името й се пази в редакцията. По нейните думи, работници по програмата за временна заетост към селското кметство ползват една от стаите и се отопляват с печка на твърдо гориво. Именно там те вероятно хвърляли книгите, предполага димитровградчанката.

Че няма такова нещо бе категоричен кметът на Черногорово Живко Янков, когото изненадахме на работното място. Той ни разведе из затвореното школо и показа, че е осигурил дървен материал за отопление на работниците по програмата за временна заетост.

Селският управник поясни, че след като седнал на кметския стол през ноември 2011-та, се захванал с основно почистване на напуснатата сграда. Книгите, останали от бибриотеката и всички по-ценни неща са затворени в една от стаите с метална врата. Другите вещи неща били събрани на отделни купуве, а стаите подредени.

"Училището най-редовно е обект на набези от крадци", не скри Живко Янков. Той обаче решил да го предостави за подслон на 22-мата работници по програмата на общината да се приютяват в зимните месеци. Те също бяха категорични, че не горят ценна литература, а те отопляват с дърва и отпъдаците, складирани там.

Кметът Живко Янков показва, че е осигурил материал за отопление на работниците
Книгите и по-ценните останали неща селския управник заключил зад тази врата, до нея работниците нямат достъп

Кметът припомни, че по проект на Общината в сградата на училището в Черногорово ще се изгражда Кризисен център. Иначе школото е закрито преди поне 15 години, разказаха работниците. Една от жените- Диана Митева сподели, че е била чистачка тук няколко години. "Защо никой не се погрижи да въведе ред в изоставената сграда години наред", попита Митева. Тя бе учудена защо чак сега някои се сеща за закритото училище.

Дияна Митева е работила като чистачка в училището в Черногорово и се учудва, че чак сега някой се сеща за инвентара в него
Кметът Митев показва приемно-предавателния протокол с в който са описани вещите в закритото училище
От чиновете в школото е останало само това

Не книги, а с дърва и отпадъци се топлим, казват работниците
Училището в Черногорово ще става Кризисен център по проект

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини