60 години на власт

Шейсет години се навършват днес от възкачването на престола на британската кралица Елизабет Втора.

Тя става държавен глава на 6 февруари 1952 г., в деня, в който умира баща й - крал Джордж Шести. Заради обявения траур Елизабет е коронована четири месеца по-късно - на 2 юни 1952 г.

Тържествата по случай 60-годишната на Елизабет като монарх ще продължат през цялата година. Днес кралицата няма да прави нищо по-особено, което да се отличава от обичайните й задължения, отбелязва Франс прес.

Тя ще посети средновековното градче Кингс Лин и детска градина в графство Норфък. През годината ще се откроят няколко дати. На 20 март кралицата ще говори пред парламента за 60-те си години на британския престол. В средата на май ще има възстановки на исторически събития, свързани с царуването на Елизабет, а основните тържества ще са в периода 2-5 юни, когато се предполага, че времето ще е хубаво и подходящо за събития на открито. За 3 юни е насрочен т.нар. Голям обяд, който ще събере милиони поданици на Елизабет Втора на тържества в парковете, пъбовете и по улиците.

Големият обяд ще бъде последван от шествие по Темза на хиляда плавателни съдове, начело на които ще е кралската баржа. Подобен спектакъл не е имало от времето на Чарлз Втори, който е бил съвременник на френския Крал слънце Луи Четиринайсети. Бюджетът на честванията е 9000 пъти по-малък от този за летните Олимпийски игри в Лондон, съобщи британският премиер Дейвид Камерън.

Кралицата иска във време на бюджетни икономии тържествата да са по-скромни. Елизабет Втора е вторият по продължителност на царуването британски монарх след кралица Виктория, която е била на трона повече от 63 години, отбелязва Асошиейтед прес.  

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини