Московски лобира за електромобилите и екологичния транспорт в България

"Надявам се в най-скоро време българското правителство да даде подкрепата си за приоритета на автомобилите с всички видове алтернативни на конвенционалните горива", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски при откриването на бизнес форума "Дни на българската индустрия 2012 г."

Използването и развитието на екологичния транспорт би допринесло значително за осъществяването на политиките в европейската стратегия „Европа 2020“, които са свързани с ограничаване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда и здравето на хората. Това заяви министър Московски при откриването днес на бизнес форума "Дни на българската индустрия 2012 г." и международното специализирано изложение "Транспорт и логистика”, провеждащи се в Интер Експо Център – София.

Министър Ивайло Московски заяви още, че основната цел, която трябва да бъде постигната в периода до 2020 г. е изграждането на устойчива транспортна система, отговаряща на икономическите, социалните и екологичните потребности, която да е напълно интегрирана. Той подчерта, че стремежът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е развитие на транспорта и превръщането му в по-конкурентоспособен, технологичен и ефективен сектор, който да отговаря на високите изисквания на потребителите за сигурност, качество и надеждност.

По думите му за реализирането на тези цели ще се разчита както на подобряването на транспортната инфраструктура и постепенното подновяване на подвижния състав в различните видове транспорт, така и на разработването и внедряването на иновативни решения.

По време на събитието министър Ивайло Московски имаше възможност да направи тест на автомобил, задвижван изцяло с електрически двигател. Министърът беше запознат с използваните технологии при новите електромобили и екологичен транспорт. Беше му демонстриран и електрически двигател, конструиран от български инженери.

Инициатори за провеждането на Форума са авторитетни български неправителствени и браншови организации, сред които и Индустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ).

В продължение на няколко дни ИКЕМ ще представи бъдещето на българската електромобилна индустрия като един от акцентите на форума. Екологичният транспорт и електромобилите, опазването на околната среда, оползотворяването на енергията от възобновяеми енергийни източници, внедряването на иновации, ноу-хау и последните научни постижения са основни принципи за развитието на “зелената индустрия” електромобилостроене в България и ще бъдат обект на професионални дискусии и демонстрации.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини