Пролетта пуква ден по-рано

Астрономическата пролет ще дойде тази година ден по-рано. Това се случва, защото 2012-а е високосна. Точно в 7,14 часа на 20 март, във вторник, ще посрещаме дългоочакваното пролетно равноденствие след тежката зима. А днес денят и нощта стават по 12 часа и напълно се изравняват. Това се случва винаги няколко дни преди пролетното равноденствие, обясни д-р Ева Божурова, астроном в варненската обсерватория "Николай Коперник", предаде АСН.

Навремето идването на пролетта се е определяло по звездите. Когато равноденствието идва, съзвездието Риби е на границата с Водолей. С напредването на техниката сложни компютърни програми пресмятат настъпването на пролетта векове напред и това се отбелязва в астрономическия алманах.

Преди десетилетия пролетта идваше на 22 март, когато сме свикнали да я чакаме. А сега се колебае между 20 и 21 март, обясни д-р Божурова. В обозримото бъдеще няма да й се радваме на 22 март, защото това ще се случи чак след няколко хилядолетия.

Тази година слънцето ще се завърти в своята пролетна евклиптика точно в 7,14 часа на 20 март. През идните дни хората трябва да гледат небето, съветва астрономът. На 26 март вечерта на запад ще се наблюдава изключително красивото сближаване на лунния сърп с Юпитер и Венера. Миналата година при това явление планетите очертали човешко лице. На 3 април пък Венера ще се вижда ясно на фона на плеядите, които народът нарича квачката с пиленцата.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини