3 °C

Работещите в димитровградската болница още с непълни заплати, набелязаха мерки

Мерки за стабилизиране състоянието на МБАЛ "Св.Екатерина" бяха набелязани на среща в Общината днес. На нея присъстваха ръководството на болницата, кметът Иво Димов, шефът на Здравната комисия към ОбС д-р Митрушев, главният финансист на общината Татяна Ванчева, главният юрисконсулт на администрацията Димитър Гавазов, както и представители на синдикатите в здравното заведение.

По инициатива на последните на 23 октомври работещи в МБАЛ изразиха своето недоволство от непълното получаване на работните си заплати от 2015 година насам. И към момента заетите там не са получили пълните си възнаграждения, стана ясно на срещата.

"И следващия месец, два медиците няма да получат пълните си възнаграждения. Това, което е акумулирано като процент неиздължени заплати ще бъде дадено на по-късен етап, след като рефинансираме дейностите по кредита", заяви кметът Иво Димов.

Допълни, че рефинансиране на съществуващия кредит в размер на 1 500 000 лв. е една от заложените мерки за стабилизиране на МБАЛ. Така с допълнителната сума от 700 000 лв. ще се покрият текущи задължения и ще се освободи ресурс за изплащане на пълните заплати на персонала. Към момента дължимата сума към работещите е в размер на 260 000 лв. 

Сред заложените мерки са и усвояване на кредита за разплащане на просрочени задължения и удоволетворяване претенциите на кредиторите по предварително съгласуван със собственика план. Набелязано бе още, Общината да продължава да подпомага болницата със субсидии до 300 000 лв. годишно.

Предвижда се и учредяване на фонд за събиране на средства от продажба на активи с цел стабилизиране на здравното заведение. Последната мярка включва структурни промени в здравното заведение.

Димов заяви, че срещата е била ползотворна и увери, че Общината ще продължи и през следващата година да помага на здравното заведение.

Управителят на МБАЛ в оставка д-р Матей Матеев увери, че набелязаните стъпки за стабилизиране не са под натиска на протестиращите, а са предвидени от края на лятото. "Това разбира се, няма как да стане без помощта на кмета и Общинския съвет", каза Матеев. Според него, до края на зимата положението в болницата ще се подобри.

Шефът на здравната комисия към Общинския съвет д-р Вълчо Митрушев заяви, че за него е от първостепенно значение запазването на здравното заведение. "Тази даденост, която има нашата болница като сграден фонд е нещо уникално, имаме подкрепата на кмета, всичко възможно ще направим набелязаното като мерки да го реализираме", бяха думите на д-р Митрушев.

Представителят на синдикатите и главна медицинска сестра в МБАЛ Златка Генчева заяви, че работещите в болницата очакват да бъдат удоволетворени от работата си. Тя допълни, че резултатите от днешната среща ще бъдат коментирани със синдикатите в болницата и ще се реши дали ще бъдат предприемани някакви действия.

Припомняме, че в деня на протеста на заетите в здравното заведение стана ясно, че управителят д-р Матеев е подал оставка, Общината обяви, че ще съди Здравната каса, а Инспекцията по труда започна проверка в МБАЛ "Св.Екатерина".
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини