Поп дезертира от Илинден

Тази година нямаше свещеник около кръста

Хасковският свещеник отец Серафим отказа да отслужи служба на големия християнски празник Илинден, при отбелязването му под 12 метровия кръст до банското село Сираково. Празникът там се отбелязва от 1905-та година, а огромният метален кръст е поставен през 2008 година. Преди 5 години бе възстановен и богато изографисан вековния параклис на името на св. Илия. Християнският празник там винаги се е отбелязвал със служба на християнски свещеник. До днес. 

Обяснението на отец Серафим било, че петък е ден за пости и не иска паството да го гледа до нещо блажно, в случая казаните с курбан, който се прави по традиция на празника. Религията не позволявала. Организаторите се опитаха да осигурят спешно друг свещеник, но най-старшият, хасковски отец Антоний бил в гръцко, а останалите свещеници били по служби в другите храмове. 

На практика буквалистиката доведе до абсурда християнски празник да се отбелязва без християнски свещеник, заради християнската религия. В идентична ситуация преди 4 години, хасковски свещеник отказа венчаване на двама млади, защото избрали да се врекат точно на Богородичните пости, когато е забранена всяка плътска помисъл, камо ли действие. Тогавашният архийерейски наместник отец Антоний припомни на по-младите си колеги, че религията все пак е за хората, а не въпреки тях, и венча двойката с цитат от библейското „Битие“ и думите на Бог към хората: „Множете, се плодете се“. 

Въпреки отсъствието на расо, празникът на хълма Чал тепе протече в подобаващо настроение с участието на оркестър „Хасково“ и представители на община Минерални бани. Традиционният сбор се счита за почит към покровителят на градушките Св. Илия и пази селото от бедствия и несгоди. На името на светията е кръстен е 100-годишния параклис в местността. Всяка година, богобоязливи вярващи даряват по нещо от сърце. Кръстът например бе поставен през 2008-ма година от шефа на хасковската ПИМ Димитър Назъров, докато от години фирма „Вибро“ на Георги Стайков дарява строителни материали и плочки за облагородяване на местността около параклиса. Напоследък бизнесът обаче „умаля“ и даренията излизат от обикновените хора. Със собствени усилия, скромния труженик Георги Лазаров, поръча и постави мрежа около храма, и засади около него фиданки и цветя.

Г.Христов

...нито в храма
Макар и без свещеник, ритуалите бяха спазени
Християни подготвят курбана за здраве, заради който не дойде попа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини