Комисията за разследване на корупцията погва кметове фараони

В комисията за разследване на корупцията по високите етажи на властта са подадени около 10 сигала за ”кметове фараони”. Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев, който е и председател на комисията. Думите му бяха провокирани от случващото се във Варна и очакваната оставка на градоначалника Кирил Йорданов.

Янев не си спести острите думи по адрес на Йорданов и не пропусна да вметне и случая със самозапалилия се Пламен Горанов.

РЗС беше първата политическа партия, която се обяви против кмета фараон. Той се заканваше между 10 и 20 пъти, че ще ме даде под съд. Дал ме е на куково лято под съд, защото го е страх този мерзавец. Защото знае, че ако отида с него в съда, ще стане за резил, отсече Янев.

Той обясни, че сигналът против кмета на Варна е постъпил преди 3 дни. Сигналът е добре формулиран, а жалбоподатели са граждански организации и личности с активна позиция. По думите на Янев става дума организирана престъпна група начело с Йорданов.

Той обясни, че в нея са участвали директори на дирекции, общински съветници и представителите на бизнеса, които са изпълнявали нагласени обществени поръчки. В сигнала има добре аргументирани твърдения за търговия с влияние и използване на документи с невярно съдържание с цел придобиване на облага. Надявам се прокуратурата бързо да си свърши работата, подчерта Янев.

По негови думи кметове фараони има в цялата страна и са между 8 и 10 на брой. Янев отказа да ги назове всички поименно, но спомена градоначалниците на Хасково, Монтана и Попово.

В миналия парламент френският посланик дойде при мен и беше потресен от далаверите на Йорданов със закупени автобуси втора ръка. Подадох сигнал, оттогава – студио Х, нищо, обясни Янев колко отдавна е започнал борбата срещу варненския кмет.

Събудете се, моля ви, обърна се Янев към варненските прокурори. По негови думи срещу Йорданов са внесени над 30 сигнала в прокуратурата.

Главният прокурор да ги прати на специализация в Солун, за да видят как се арестуват кметове. Не бива правото да бъде затворено в прокурорски чекмеджета, призова лидерът на РЗС.

Янев обясни още, че включения днес в дневния ред на НС техен законопроект за изменение на Закона за публичност на доходите си го искат като ”бащиния”.

Да видим някои нови претенденти за властта какво представляват, какво им е имуществото, призова той. По негови думи не е редно българското общество да не знае какви са доходите на Меглена Пръмова. Ние считаме, че е важно да се разкрият доходите на енергийната мафия – шефовете на ЕРП-тата са част от тази мафия, допълни той.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини