Училище Алеко -победител в дефилето, организирано от Химическата гимназия

Във виртуална хичмична лаборатория работиха днес участниците в дефилето

В Професионална гимназия по химични и хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград се състоя традиционната общинска инициатива Дефиле “Избрано от магията на химията”. То е посветено на химията – науката вълшебница, която създава “елексири” на живота и на младостта. Както и предходните години, гости на състезанието бяха представители на общинска администрация, на Регионален инспекторат по образованието гр. Хасково, директори на училищата, участници, представители на бизнеса.

В шестото издание се включиха отбори от: ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Пенчо Славейков” и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Традиционните участници в предходните дефилета - отборите от ОУ „Васил Левски” – с. Ябълково, СОУ „Васил Левски” и СОУ „Любен Каравелов” – не успяха да се включат в дефилето тази година, но изпратиха свои представители, за да си сверят часовниците и да не губят тренинг за догодина.

И в шестото си издание състезанието протече на три етапа. Първият етап се осъществи в Мултимедийния кабинет на Професионална гимназия “Асен Златаров”, където участниците в дефилето работиха във виртуална химична лаборатория. Те попълниха онлайн тест, извършиха и изравниха химични реакции и виртуални опити. С използването на виртуалната химична лаборатория представителите на отборите показаха, че могат да съчетават знанията, получени в часовете по Информационни технологии и Химия и опазване на околната среда. Рефери по време на този етап бяха ученици от специалността “Автоматизация на непрекъснати производства” 11 клас – ветерани от предходни дефилета. Тяхната задача бе да следят дали отборите спазват регламента, да им помагат при възникнали затруднения и накрая да предоставят файловете на журито, за да ги оцени.

Вторият етап бе презентация на тема въздух, като отборите сами трябваше да изберат точно как да подходят към темата.Третият, практическият кръг се осъществи в зала “Асен Златаров”. Ученици от всички училища бяха дошли, за да подкрепят своите отбори. Пред публиката отборите извършиха ефектни химични експерименти. Ученици от професионалната гимназия също демонстрираха своите умения, като дадоха насока на малките химици как се работи безопасно в химична лаборатория.

Пред залата, както и предходните години, работеше импровизирано козметично студио, в което момичета от 11 и 12 клас на специалността “Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти” помагаха на желаещите да се разкрасят. Участниците и гостите на дефилето имаха възможност и да наблюдават физични опити и постер, свързани с великия физик Исак Нютон.

Освен журито в състав: Янка Гочева – директор на гимназията домакин, г-жа Джукелова – учител по химия, и  Магдалена Колева – химик в НЕОХИМ АД, тази година работеше и ко жури от ученици от ПГХХТ, което оценяваше само презентациите на отборите и излъчи отбор фаворит.

Носител на приза, който ще се съхранява до следващото дефиле и ще се предава на новия победител, тази година стана отборът на ОУ „Ал. Константинов“. Те станаха и отбор фаворит на ко журито.

Дефиле „Избрано от магията на химията” приключи с кетъринг, подготвен от участниците в клуб „Работилница за здраве” в гимназията домакин, а клуб „Отразявам живота в училище” (към проект УСПЕХ на МОМН) – основен организатор на инициативата – бе подготвил викторина, на чиито въпроси присъстващите отговаряха, похапвайки си вкусно.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини