Прокуден татко живее 7 месеца в колата си пред АГО

30-годишният Панайот Димитров живее от 7 месеца в колата си пред АГО

Пропъден от жилището си татко вече 7-ми месец живее в автомобила си, паркиран неизменно пред хасковското АГО. Мястото не е случайно избрано, 30-годишният Панайот Димитров гледа да е най-близо до семейният дом на „Варшава“ 13, откъдето бил изритан от жена си и нейните родители. Надява се по някое време съпругата му Пенка да се вразуми и да го прибере при двете им деца. Едното от тях минавало за училище по улицата покрай АГО и това бил начинът Панайот да види за малко сина си. Дори и отдалече. Защото всъщност имало съдебна заповед да не се приближава до семейството си.

Запознаваме се с Панайот на обичайното му място. Макар колата му да не бие на очи на паркинга, за 7-месеца тя е станала позната на целия персонал на АГО. Бездомникът в колата ги притеснява, макар да подчертават, че не прави проблеми - най-много да влезе във фоайето да се постопли или да си вземе кафе от автомата. Говори чисто български /рядко срещано в този квартал/, изказва се смислено и със запазени следи от някакво образование. Проверявала го и полиция, но документите му били в ред. Показва ни ги, заедно с многобройни касови бележки от закупени стоки. Живее по правилата - не краде, не се бие и не пие. Обаче и не работи. „Искам първо да се сдобрим с жената, после ако може, да идем на квартира, щото при старите не се живее“, мърмори Панайот. Не че в усилващия се студ е много приятно да се живее в кола.

Панайот Христакиев Димитров е бездомник от началото на юни. Бездомник, но с БМВ. Баварецът е подарък от майка му след гурбет в Гръцко. Изпраща му и по някой лев за джобни и гориво. Колата е единствената негова собственост. Дори децата му вече не се водят негови - били дадени на бабата и дядото. Доста странно, понеже и майката, и бащата са живи и здрави. Впрочем не съвсем, поне що се отнася до последното.

Преди две години Панайот и Пенка попадат в психодиспансера в Болярово. На нея поставят диагноза шизофрения, на него - нервно разстройство. След изписването започват проблеми. Жена му се оплаквала, че я бие, макар така и да не е показвала следи от побой. Родителите й обаче вярват и неведнъж викат полиция и социални работници. Намирали свидетели, настройвали квартала. Накрая се сдобили със съдебна заповед мъжът да не се доближава на по-малко от три преки до къщата на „Варшава“ 13. Социалните пък отчитат липсващия баща и болната майка и дават децата за отглеждане на най-близките роднини - бабата и дядото. Те живеели на отделен етаж в двуетажната къща и това практически се води „различна среда“. Тъкмо през 2011-та година в Хасковско набира сили така наречената приемна грижа. Като приемни родители възрастните получавали 220 лв за големия петокласник, 195 лв, за 2-годишната му сестричка и 2х35 лв детски. Всичко 485 лв. Панайот и жена му са от не многото двойки в „Република“, които имат законен граждански брак от 2002 година. Сега обаче жена му иска да се разведе. Тогава и тя ще може да получава социални помощи. Панайот не ще развод, но никой не го пита. Няма си никого. Родните му брат и сестра са починали, а майка му и доведената му сестра са на гурбет на остров Крит. Българската им адресна регистрация пък е ...в Бургас. От новото му семейство е въпрос на време да останат само той и... колата. Плюс един куп здравословни проблеми - уринира кръв, има язва и страда от хроничен глад. Високият приблизително 1.80 мъж вече тежи около 60-65 кг. Не вярва в помощ от институциите, а май и те не вярват в него. Социалните например ни изумиха с твърдението, че от години не могат да го открият. В интерес на истината хората на новия шеф Юзджан Мехмед се постараха, само вчера два пъти ходиха пред АГО, но черното БМВ го нямаше. Може би просто Панайот вече се е отказал да чака или просто се крие от държавата, защото нищо хубаво не е видял от нея.

Г.Христов

Преживява с парите, които праща майка му
Напуска БМВ-то колкото да се постопли и си купи кафе
Стои пред АГО за да е максимално близко до дома. По близо ще означава нарушаване на съдебна загуба
Съседите в Махалата свидетелстват, че Панайот е кротък и се разбирал добре със жена си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини