Матео Ренци: Селфи на Европа би показало умора и примирение

 Италианският премиер Матео Ренци призова за реформи, икономически растеж и промяна в подхода по имиграционния въпрос в ЕС.

Ренци пледира днес в Европейския парламент за една реформирана Европа, която отново да намери душата си.

По този начин Европа няма да е един примирил се континент, който ще е една малка точка на Гугъл мапс, каза Ренци, цитиран от Франс прес и електронното издание на в. "Кориере дела сера", предаде БТА.

"Ако Европа си направи селфи, какво ще видим на екрана. Ще видим лицето на умората, а в някои случаи лицето на примирението. На селфито днешната Европа ще изглежда уморена и отегчена", каза Ренци пред депутатите в ЕП.

Той представи в Европейския парламент програмата на италианското председателство на ЕС, започнало вчера.

"Истинското голямо предизвикателство е нашият континент да си върне душата на Европа, да си върне чувството, че ние всички сме едно цяло", заяви италианският премиер.

Той добави, че ако Европа не направи това и продължи да бъде само една съвкупност от бюрокрации на страните членки, то "тогава трябва да ви кажа, че на италианците им е писнало от тяхната си бюрокрация".

Ренци пледира за опростяване на работата на европейските институции - призив, който само може да задоволи британците, обхванати от нарастващ евроскептицизъм, добавя Франс прес.

"Европа без Великобритания ще бъде по-малко европейска. Тя ще бъде по-малко себе си", предупреди италианският премиер.

Премиерът подчерта също в речта си, че Европа без растеж няма бъдеще. Той призова Европа да намери отново ролята си на авангард в областта на иновациите, климатичните промени, човешките ресурси.

Ренци засегна и болезнената тема за имиграцията. "Европа не може да бъде сляпа, трябва да положи повече усилия", заяви италианският премиер и прикани парламента да промени собствения си подход по темата за имиграцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини