Над 100 ареста в чужбина след електронното следене на АНС

Следенето на интернет и телефонните разговори в чужбина вършат добра работа в борбата срещу тероризма, показва официален доклад в САЩ.
Над сто души са били арестувани през последните няколко години благодарение на програмите на Агенцията за национална сигурност на САЩ за електронен шпионаж в чужбина. Това се посочва в публикуван вчера 190-страничен доклад на независима обществена комисия, разследваща дейността на АНС, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Петчленната "Комисия за наблюдение на гражданските свободи и правото на частен живот" е стигнала до заключението, че следенето на интернет и телефонните комуникации на неамериканци в чужбина, разрешено от член 702 от закона за разузнаването, е било едно от най-ефикасните средства на американското разузнаване в борбата с тероризма.

В трийсетина случая, информациите получени благодарение на програмите на АНС, са позволили идентифицирането на терористи, неизвестни дотогава, и/или на планове за атентати, се казва в доклада.

В други двайсетина случая следенето е позволило да се помогне за текущо антитерористично разследване.

В резултат на тази дейност са били извършени над сто ареста, свързани с терористична дейност, заключава докладът.

Петимата членове на комисията бяха назначени от американския президент Барак Обама след разкритията на бившия системен администратор от АНС Едуард Сноудън миналата година за шпионските програми на агенцията, които предизвикаха силно възмущение по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Сноудън поиска удължаване на престоя си в Русия, където се намира от година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини