На пазар за платина, злато и сребро в НАП

снимки: НАП, платинените намотки

Платина, злато и сребро вадят на тезгяха от Националната агенция по приходите-Пловдив. Ювелирните изделия и кюлчетата ще се разиграят в два отделни търга на 19-ти август, а днес приключват огледите.

Изделията са конфискувани и отнети в полза на държавата от митница Свиленград, Окръжен съд Хасково и Прокуратурата в Пазарджик, след което са предоставени на отдел „Държавни вземания“ в НАП за публична продан.

Предлаганата платина е във вид на намотки, тъй като е извлечена от катализатори и дънни платки. Общото тегло е 4,2 кг..

Предположенията на специалистите са, че тя ще привлече вниманието не само на хората, които се занимават с електроника, но и на бижутери, тъй като този благороден метал е предпочитана пред бялото злато заради специфичния блясък.

Няколко кюлчета накити от злато с общо тегло 4,5 килограма допълват асортимента в двата търга. Впечатление между тях правят медалиони с образа на „Нeфертити“ и пендар с надпис „Александър Втори“ от 22 каратово злато. Среброто пък е 91 килограма, от които 88,7 кг са кюлчета и 2,2 кг.- във формата на обеци, гривни, пръстени и синджири.

Тъй като освен украшения, за продан се предлага и голямо количество необработени изделия, изискване към участниците в търговете е да имат пълен лиценз по Валутния закон, даващ право за търговия и преработка на благородни метали.

Мераклиите, които не могат да направят огледите на място днес, могат да видят снимките им в електронния магазин на Агенцията.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини