Плевнелиев започва консултации с партиите за кабинет

Президентът Росен Плевнелиев започва в петък консултации с парламентарно представените партии и коалиции.
От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той ще се съобрази с желанието на политическите сили, заявено при разговорите на "Дондуков" 2 на 15 октомври, да има индивидуални срещи с всяка парламентарна група.

Консултациите ще започнат на 31 октомври с ПГ на АБВ и ще приключат на 5 ноември с ПГ на ГЕРБ. Предвижда се на ден да се състоят срещи с по две парламентарно представени политически сили.

Съгласно конституционните разпоредби след консултациите ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група, се казва още в официалното съобщение.

Вчера, след лидерска среща на всички партии без "Атака", Бойко Борисов обяви, че единствената възможност е съставяне на правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, като ще се разчита на плаващо мнозинство. Той очаква подкрепата на Патриотичния фронт, които вече изявиха готовност да застанат зад програма за управление и да участват с експрети, но не и с политически лица в кабинета.

Реформаторите обаче заявиха, че коалиция на малцинството не би била стабилна, затова настояват за трипартийно управление заедно с ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Късно вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев се срещна в парламента с Румяна Бъчварова и Томислав Дончев от ГЕРБ, след което, в отговор на въпрос, заяви, че е рано да се каже ще има ли България правителство.
Тази сутрин, на влизане в парламента за първото му редовно заседание, Кънев каза, че се надява тройната коалиция да е възможна.

От своя страна обаче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че позицията им остава непроменена и няма да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ.

"Ние сме от тези, които трудно си сменят позицията", категоричен бе лидерът на НФСБ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Балкан ечи - Балама стене
    0 0
    15:02, 29 окт 2014
    Тоя Плюнчо, БББ, ЦЦ, Д.Пеевски, Цв. Василев + Доган и цялата политическа пасмина купена от тях, докато са на власт, няма да има оправия!
Последни новини