10 места, които да посетите преди да са се променили завинаги

Ние всички сме срещали пътуващи маниаци, посетили страхотни и сравнително непознати дестинации.

"Трябваше да бъдеш там, човече", казват те обикновено. "Мястото беше страхотно"

Предизвикателство е да откриете дестинация, която дори пътуващите маниаци не са посещавали.

Точно затова сме ви подготвили списъка по-долу.

Без значение дали става въпрос за място с мрачна красота, което е на път да се разкрие за света благодарение на филм или самотен остров, който ще бъде направен по-достъпен със строежа на ново летище, това са местата на път да се превърнат в основни дестинации. И вероятно скоро ще бъдат променени от тълпите туристи и бизнесите, свързани с тяхното присъствие. Или заради климатичните промени, или заради смяната на режима.

Гозо, Малта

Едва ли съществува по-добро средство за реклама на дадена дестинация от добрия филм. 

Миналата година Анджелина Джоли и Брад Пит прекараха някоко месеца на малтийския остров Гозо за снимките на филма By the Sea.

Броят на посетителите на острова вече е започнал да се увеличава, благодарение на престоя на звездната двойка. Но вероятно появата на филма на големия екран в края на 2015 окончателно ще обозначи острова на туристическата карта.

Малкият остров Гозо е на 20 минути път с ферибот от Малта и е с население от 37 000 души. Около 97% от населението са католици, а пейзажът е осеян с красиви църкви. Една от тях притежава третият по височина в света неукрепен купол.

Това е страхотна дестинация за туристи, велосипедисти и гмуркачи, но дори и да искате просто да хванете малко тен, красивият залив Mgarr ix-Xini е на разположение.

Куба

Някога това е бил най-недостъпния за круизните кораби остров. Очаква се обаче Куба да отеблежи огромен ръст на туристите през следващите няколко години, благодарение на облекчаването на ограниченията за пътуване в САЩ. 

Още от началото на 2015 е отелязан ръст на пристигащите на острова и много от хотелите са резервирани до лятото.

Дори синът на Че Гевара - Ернесто Гевара основа туроператорска компания, която предлага турове с мотори. Така туристите ще могат да разгледат острова на две колела.

За да уловят латино настроението далече от брега, посетителите могат да се отправят към Хавана, където да се насладят на ретро автомобили, исторически места и красиви стенописи.

Антарктика

През 2016 ще бъде отбелязана 50-тата годишнина на комерсиалния туризъм в Антарктида, като броя на туристите се е увеличил значително пред проследните няколко години.

Причината ?

Хората отчаяно искат да видят тази част от света, преди да се е променила завинаги.

Според експертите, през последните десетилетия температурата в Антарктика се е повишила с 3 градуса - темп 5 пъти по-висок от този на глобалното затопляне в останалата част на света.

Топенето на ледовете е довело до намаляване числеността на крила и на няколко вида пингвини.

"Антарктика губи по 160 милиарда тона лед годишно и тенденцията е тази цифра да се увеличава", казва Андрю Уайт, президент на Quark Expeditions.

"Болезнено е за нас, виделите Антарктика в цялата и смразяваща красота, това което се случва сега. Забравете Куба. Ако има дестинация, която със сигурност трябва да посетите, това е Антарктика"

Reydarfjordur, Исландия

Туроператорите са регистрирали 100% ръст на туристите в северните държави през последните няколко години.

Смята се, че напливът е продиктуван от нарастващата популярност на жанра Nordic Noir и телевизионни серии от рода на The Killing и Fortitude, радващи се на огромен успех в Европа и САЩ. 

И въпреки, че действието във Fortitude се развива в неопределена част на Норвегия, голяма част от сериите всъщност са заснети в Reydarfjordur, Исландия.

Малкият град е кръстен на фирод, разположен в близост - най-големият на източния бряг на Исландия.

Въпреки скромното си население от 1 000 души, Reydarfjordur някога се е радвал на най-голяма численост на чужденци, в сравнение с коя да е друга общност в страната. 3 000 чуждестранни работници са пристигнали през 2004 за строежа на дълго 2 километра съоръжение за извличане на метали от руда.

Градът също е и дом на втората по големина база на съюзническите сили в Исландия, а Исландският военен музей си остава една от най-големите атракции в Reydarfjordur.

Зьолден Австрия

Мястото на снимките на престоящия филм на Джеймс Бонд Spectre, се пазеше в строга тайна до преди няколко месеца. Тогава стана ясно, че любимият на всички специален агент ще посети Рим, Лондон и Мароко.

Голяма работа ! 

Едно от най-зрелищните места, които продуцентите са избрали за фон е Зьолден в Австрия. Поне една от основните сцени във филма ще се състои в сградата ICE-Q, приютила ресторант и намираща се на най-високата точка на върха Gaislachkogel.

"Какво може да по-вълнуващо от това да си на върха на света", казва дизайнерът на продукцията Денис Гаснер

Очаква се премиерата на филма да се състои през ноември, което ви оставя няколко месеца време да посетите селцето, преди тълпите да са се втурнали към него.

Гръцките острови  

Туристите, които в миналото са искали да посетят по-отдалечените гръцки острови е трябвало да разчитат на нередовния фериботен транспорт. Има едва 50 летища, които обслужват 6 000-те острова. 

Местният авиопревозвач обаче наскоро обяви плановете си да свърже 100 от тези острова.

Крит, Скирос и Пелион, ще станат по-леснодостъпни до май 2015, а до края на годината авиокомпанията обещава и полети до по-отдалечените острови.

Водопад Виктория, Зимбабве/Замбия 

Новото международно летище Водопад Виктория между Зимбабве и Замбия ще отвори врати през септември.

Това означава, че известният водопад, който е двойно по-висок от Ниагара, скоро ще стане значително по-достъпен.

Новото 4-километрово съоръжение, ще може да обслужва самолети от рода на Еърбъс А340, Боинг 777 и Боинг 747, а правителствата на двете страни вече разпоредиха стартиране на туристическа кампания, която да съвпадне с откриването на летището.

Сейнт Винсент и Гренадин, Кариби  

В продължение на години туристите желаещи да посетят Сейнт Винсент и Гренадин е трябвало да летят до Барбадос, преди да вземат полет до Кингстаун на остров Сейнт Винсент.

По-късно през годината най-после ще бъде открито междунардното летище Argyle, което ще позволи на пътнците да летят директно до острова от Северна Америка.

Това означава не само по-добър достъп до Сейнт Винсент, но и до по-малки острови като Palm Island, Union Island и Bequia

Света Елена 

Носещ славата на един от най-труднодостъпните населени острови, Света Елена е опция само за тези с изобилие от свободно време.

Пътешествието започва с полет до Южна Африка

Веднъж след като стигнете до Кейптаун, трябва да се качите на борда на кораба Света Елена, и така започва 5-дневното ви пътуване до острова.

Всичко това ще се промени през февруари 2016 с откриването на първото летище на острова, което ще обслужва седмични полети от Йоханесбург.

Красивият остров е особено популярен сред любителите на птици, но е известен и с историята си. През 2015 се отблязват 200 години началото на заточението на Наполеон на Света Елена, а посетителите могат да разгледат къщата, в която той е бил в плен от 1815 год. до смъртта си през 1821 г.

Никарагуа 

Туристите, които искат да видят това красиво кътче от Центална Америка трябва да го сторят веднага, защото местното правителство вече одобри идеята за изкопаването на Никарагуански канал. Проект, който се очаква значително да промени нацията.

Каналът ще свързва Тихия и Атлантическия океан и ще е двойно по-дълъг от Панамския.

Броят на туристите вече се е увеличил, благодарение на направените подобрения по инфраструктурата, но след започването на работата по канала през Декември е скочил до небето.

Задължителни за туристите са влажните зони Сан Мигелито, през които ще преминава каналът.

"Каналът ще промени пейзажа", казва Ема Кингкам специалист по тази дестинация.

"Съществува огромно безпокойство относно мащаба на проекта и какво ще донесе той за страната, ще държим развитието му под око"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини