Местният вот потвърди статуквото, Хасково изненада. Преглед на печата

Местният вот е водеща тема за вестниците в понеделник.

„Местният вот показа, че подкрепата на гласоподавателите за партиите не се е променила след парламентарния вот през 2014 г. Това сочат предварителните данни от гласувалите за общинските листи в цялата страна. ГЕРБ остава първа сила с около 34% в национален мащаб. Въпреки отстъпленията на места БСП не сдаде второто място на ДПС, каквито прогнози имаше, и според екзит половете отчита около 17%. Партията на Лютви Местан е трета с 13%, следвана от Реформаторския блок с около 10%. Това повтаря разпределението на силите в парламента.
Въпреки това не липсваха изненади. В червената крепост Шумен кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов стана първи и отива на балотаж срещу Иван Иванов от БСП (с почти двойно по-нисък резултат). В Хасково е на път да свърши 16-годишната хегемония на Георги Иванов. Добри Беливанов от ГЕРБ снощи бе на косъм да вземе кметския кабинет от раз с около 49%. В най-лошия случай отива на балотаж срещу Иванов (30%). На видинчани явно са им омръзнали всички партии - там най-голяма подкрепа събра независимата бизнесдама Росица Кирова (28%).
В столицата интригата ще бъде за общинския съвет. БСП, която на местния вот през 2011 г. бе втора с 22,4%, сега събира едва 10,1%. За сметка на това расте резултатът на реформаторите - от 10,8% през 2011 г. на 17,5% сега. ГЕРБ запазва същата лидерска позиция и има шанс да вземе мнозинство. Йорданка Фандъкова бе преизбрана с около 60% - със 7 пункта повече от 2011 г., когато събра 53,3%..." - в. „Труд".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) се е самосезирала след изказване на премиера Бойко Борисов днес, в което той каза за кого е гласувал. Говорителят на комисията Камелия Нейкова съобщи, че на заседание на ЦИК ще бъде разгледан въпросът дали с изказването си Борисов е нарушил тайната на вота. От комисията не уточниха обаче дали в случая трябва да има проверка и за агитация." - в. „Сега".

„Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да санкционира министър-председателя Бойко Борисов, след като тази сутрин премиерът наруши тайната на вота си като разкри, че е гласувал за Йорданка Фандъкова на местния вот за София, информира Нова телевизия.
Условието за налагане на наказание предвижда, че повече от 2/3 членове на комисията трябва да подкрепят решението. В случая обаче подкрепата са дали по-малко от тези 2/3.
Все още се очаква ЦИК да реши да ще бъде санкциониран лидерът на Атака Волен Сидеров за това, че скъса бюлетина в изборна секция в столицата." - в. „Стандарт".

„Благодаря на всички, които гласуваха за видимите резултати. Това бяха първите думи на председателят на ПП ГЕРБ  след като излязоха първите екзит полове от изборите за местна власт. Той се обърна към РБ с призив да излязат и да се извинят "за всичко, което направиха към Фандъкова и Портних.
Ако отидем на балотаж с тях в някои градове, ще запазим ли статуквото" запита той.
По думите му основният  им опонент  са БСП и ДПС." - в. „Стандарт".

„Случайно ли е това, че се срина сайтът на ЦИК? Това попита евродепутатът и член на ръководстото на БСП Илияна Йотова. Склонна съм да мисля, че това може да се превърне в основание за фалшикации, продължи тя.
Отговорът победа или поражение е представянето на БСП на вота ще може да се даде едва след втори тур, заяви още Йотова. По думите й в половината страна ще има балотажи. В отговор на въпрос на Нова тв как ще коментира много малката разлика с очертаващата се като 3-а политическа сила ДПС - под 3%, тя настоя, че към момента никой не може да даде подобни данни. По прогнозните резултати, с които работи БСП обаче "тези проценти са с няколко отгоре и умножени по 2"..." - в. „24 маса".

Референдумът за електронното гласуване също е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Въпреки саботажа на ЦИК референдумът ще влезе за разглеждане в парламента. "Зле написаното указание" на комисията за допитването да се гласува само при изрично заявено желание на гласоподавателя бе забелязано още миналата седмица, но едва вчера към 12 часа комисията разпореди на секционните комисии задължително да дават на хората от всички бюлетини. По последни данни в допитването за електронния вот са участвали 35%. Така референдумът има шанс за успех, тъй като надхвърли изискваната от закона активност от 20%. Изпълнено е и второто условие да влезе за разглеждане в НС - поне половината от участвалите във вота да са отговорили с "да", сочат данните от екзитпола на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според тях над 71% от хората са подкрепили гласуването по интернет.
Проблемът с бюлетините за националното допитване излезе наяве още в началото на изборния ден. Интернет и медиите се препълниха с оплаквания на граждани, че в секциите не им дават бюлетина за референдума, ако сами не си я поискат. Проверка на "Сега" в различни секции показа, че секционните комисии действат избирателно - на някои места членовете им питаха гражданите дали искат бюлетина, на други - не. Читатели сигнализираха, че в някои секции хората са влизали веднъж в тъмната стаичка, за да гласуват за местна власт, и още веднъж, за да пуснат бюлетина за референдума. Постъпиха сигнали, че на места дори са направили две тъмни стаички - практика, която ЦИК твърди, че е за препълнени секции, но гласуващите настояват, че е трябвало да влизат в едната за допитването, а в другата - за кметския вот.
"В една кабина се гласува и за местни избори, и за референдум. Това дали питат избирателите, или не ги питат ще гласуват ли за референдум не е никакво нарушение", обяви сутринта говорителят на органа Камелия Нейкова. Нарастващият брой оплаквания, вече пристигащи в самата ЦИК, обаче я принуди да предприеме мерки и на обяд излезе със съобщение към СИК-овете да предоставят на избирателите всички бюлетини. Както и че в кабините за гласуване се влиза само по веднъж, а не както обяви преди това - че ако избирателят е пропуснал да упражни правото си за референдума, може да се върне и да гласува. И тук дойде поредният абсурд - комисията поиска от медиите да разпространят инструкцията й заради срива в нейния сайт." - в. „Сега".

„За дистанционно гласуване по електронен път на референдума са гласували 35 на сто.
46,5 процента е била избирателната активност при гласуването за кметове и общински съветници, съобщи Нова телевизия.
От участвалите в референдума 71% са казали „Да". С „Не" са отговорили 27%. Тези резултати обаче остават без особено значение, защото референдумът е неуспешен заради избирателната активност.
Това е с 14 и половина процента по-малко от активността на последните парламентарни избори. А условието референдумът да е валиден е на него да са гласували повече, отколкото на последните избори." - в. „24 часа".

„От инициативния комитет на Магдалена Малеева "Гласувай без граници" за референдума обявиха, че не бива да се сравнява хакването на един сайт със сигурността на електронното гласуване.
На пресконференция в НДК от комитета съобщиха, че сайтовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) и Министерството на вътрешните работи са били обект на атака от половин милиард едновременни опита за влизането в тях.
"Първо да отбележим, че това е безпрецедентна атака. Важно е да се отбележи, че функционалността на един сайт няма общо с електронното гласуване. Това не е хакерства атака. Симулирани са половин милиард потребители. Преди седмица в Канада също падна сайтът на местния ЦИК. Не трябва да се сравнява степента на защита на един сайт с една система за електронно гласуване", казаха от комитета.
Според Мануела Малеева референдумът е бил абсолютно неглижиран от партиите, дори и тези, които са се регистрирали за застъпници на тезата "за". "Изглежда тези партии не искат да бъдат затруднени в манипулацията на гласуването, както виждаме, че се прави от години. Статуквото прави всичко електронният вот да не бъде глас на гражданите..." - в. „Дневник".

Третият основен сюжет на страниците на вестниците е новото нахлуване на Волен Сидеров в НАТФИЗ.

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и компания отново вилнеят в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в столицата, съобщи ректорът на учебното заведение Любомир Халачев пред bTV.
"Нямам никаква представа защо го прави", допълни още той.
Според Сидеров някои от студентите на учебното заведение го е ударил и затова е дошъл да го потърси. „Той ме удари два пъти по гърба", заяви лидерът на "Атака".
„Срещу кого да пусна жалба, не знам името му?", посочи още той. На място има служители на реда, както и студенти, които скандират: „Молим Ви да напуснете Академията".
Членове на "Атака" влязоха в пререкания с ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев и с актьора Христо Мутафчиев, който преди 5 години претърпя инфаркт и оттогава се подкрепя с бастун, съобщи Нова телевизия.
Ректорът на НАТФИЗ, който като всеки ВУЗ има академична автономия, прикани хората на Волен Сидеров да напуснат сградата, а в пяркото излъчване се виждаше как те реагираха към него с въпроси: "Ти да не си собственик на сградата"...." - в. „Труд".

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се качи на линейка, за да стигне от 1-во Районно полицейски управление до "Пирогов", където да бъде прегледан след като беше ударен при принудителното му извеждане от сградата на НАТФИЗ по-рано тази вечер.
Пред медиите, които го чакаха пред управлението, Сидеров обяви, че е бил пребит от полицията, а на въпрос какво е търсил в Театралната академия късно вечерта в неделя, отговори: "Трябваше да вляза, имам граждански дълг, имам право да влизам там, разбирате ли?".
Веднага след отпътуването на автомобила Явор Нотев - адвокат на водача на "Атака" и кандидат за кмет на София от партията на местните избори днес, обяви, че използването на специализирания превоз се наложило, тъй като клиентът му бил малтретиран, с разкъсани дрехи и наранявания от влаченето по улица "Раковски" от полицаите.
Нотев, в отговор на настойчивите въпроси уточни, че ризата на Сидеров била разкъсана, обувката му - изхлузена и вероятно има охлузвания.
Според информация на БНТ линейката е чакала пред управлението повече от час..." - в. „Дневник".

„Бъчварова във фейсбук: Не приемам депутати да се държат така във ВУЗ
"Отидох пред НАТФИЗ, защото не приемам, че народни представители могат да се държат по този начин в автономно Висше учебно заведение и да пречат на млади хора да вършат спокойно работата си", това написа във фейсбук профила си вътрешният министър Румяна Бъчварова.
"Отидох пред НАТФИЗ, за да защитя и полицаите, които бяха поставени в абсурдна ситуация, която на камерите изглеждаше още по-напрегната. Не е работа нито на един министър, нито на един депутат да бъде по това време в тази част на денонощието в изборна и много важна вечер. Имунитетът на народен представител, който и към настоящия момент, има Волен Сидеров ограничава действията на служителите на МВР спрямо него. Ще предприемем всички законни действия. Ще отида на разговор със студентите от НАТФИЗ утре, както им обещах тази вечер на улица "Гурко", сподели още МВР шефът..." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини