Турция трябва да остане наш стратегически партньор, заяви Борисов на Капитан Андреево

Изображение 1 от 3

    Стартирането на новата европейска агенция за охрана по външните граници на общността не бива да се приема като насочен акт срещу Турция, напротив- това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Това заяви българският премиер Бойко Бор5исов на ГКПП Капитан Андреево, където беше даден официаленият старт на работата на новосъздадената  Европейска служба за гранична и брегова охрана /ЕГБО/.

    „Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор”, заяви още министър-председателят. Той коментира, че спирането на войната в Сирия зависи основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябва да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство.

    „Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим”, категоричен беше Борисов.

    „В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде. Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система.”, подчерта премиерът на граничната бразда и посочи, че когато преминаването става през граничните контролно-пропускателни пунктове и се заяви целта на това мигрантите ще бъдат защитени. „Има контролно-пропускателни пунктове – когато знаем кой с каква цел е влязъл, хуманна и солидарна Европа ще направи необходимото, за да го защити. Искаме да въведем този ред”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира решението за създаване на европейска агенция за гранична и брегова охрана. На церемонията присъстваха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на „Фронтекс” Фабрис Леджери, членове на българското правителство и министри на вътрешните работи на държави-членки, представители на Европейския парламент и на Народното събрание, официални лица от Турция.

    Преди година и половина-две идеята за затваряне на външните граници на ЕС се приемаше като ерес, припомни Борисов. Той определи като ключово заседанието на Европейския съвет в Братислава, завършило със заключението, че без много бързи и ефикасни мерки проблемът ще се разраства. „Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа.”, заяви премиерът.

    Бойко Борисов посочи, че резултатността от солидарните действия в ЕС е подписаното споразумение за реадмисия с Афганистан.

    „Много е важно това споразумение да проработи, защото то ще даде възможност за сключването и на други – и Италия, и Гърция са потърпевши от мигрантския натиск. За нас не е важно само ние да се спасим, а да е добре на всички в Европа, като продължаваме да проявяваме хуманността си”, каза Бойко Борисов и подчерта, че европейските граждани искат Съюзът да е по-солидарен, по-гъвкав, бърз и решителен в действията си.

    Еврокомисар Димитрис Аврамопулос определи създаването на Агенцията като „безпрецедентно постижение на европейската воля и единство, символ за Европейския съюз, показващ, че можем да действаме съвместно, че Европа е ефективна в справянето в предизвикателствата със сигурността. Външната граница на една държава-членка е външна граница на всички държави-членки“.

    Димитрис Аврамопулос категорично посочи, че сътрудничеството със съседите от региона е от съществено значение в този процес. „Новата агенция има по-широки правомощия да си сътрудничи и подкрепя съседните страни. Тя не съществува независимо от държавите, а съществува чрез тях, затова всички трябва да се опитаме работата да бъде ускорена. Доказвали сме какво можем да постигнем когато ЕС действа обединен“, каза еврокомисарят.

    Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи стартирането на Агенцията като началото на още по-ефективно, по-солидарно и по-партньорско сътрудничество за охраната на европейските граници в името на сигурността на всички европейски граждани. По думите й, фактът, че Агенцията стартира работа именно в България, е израз на признание за ангажираността и проявената отговорност на българската държава за опазване на външните граници на ЕС. „Ще продължим да го правим и занапред, в сътрудничество с нашите съседи и партньори, защото надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентния бежански натиск и е необходимо да има споделена отговорност”, заяви тя.

    На ГКПП Капитан Андреево премиерът Борисов обяви още, че България е получила първите 60 милиона евро от обещаните 160 милиона евро европейска помощ.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини