С палежа на крана до НДК бил застрашен животът на минувачи

Животът на минувачите е бил застрашен при палежа на крана, който демонтира паметника „1300 години България“ пред Националния дворец на културата в София.

Това заяви по БНТ председателят на Софийския общински съвет Елен Греджиков. Демонтажът на паметника ще продължи след около седмица, добави той.

Неизвестни подпалиха крана, който демонтира монумента, в нощта на 8-ми срещу 9-и юли. Пожарът не е бил голям и е погасен бързо. При огледа на местопроизшествието специализираните екипи са установили, че е счупено стъклото на кабината на крана. 

Елен Герджиков смята за почти сигурно, че става дума за умишлен палеж. Той припомни, че точно преди началото на демонтажа, е извършена експертиза, според която стоманобетонната конструкция е опасна и дори в случай, че паметникът се реставрира, фигурите трябва първо да се демонтират.

Протестиращата срещу демонтажа група отрече палежът да е нейно дело.

Герджиков напомни, че решението за демонтажа на паметника е било взето през 2014 г. и оттогава досега никоя група не се е обявила против.

Председателят на СОС припомни също, че след демонтирането на паметника на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.

"Булфото" уточнява, че кранът е бил подпален около 3 часа сутринта на 9 юли, вероятно с коктейли "Молотов". 150-тонният кран на фирмата изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника е чисто нов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини