Променят концепцията за студентски купон

Ще гонят от общежитие студентите купонджии, които вдигат врява по стаите след 23 часа. Това предвиждат новите правилници за спазване на вътрешния ред в блоковете, които новоизбраните домсъвети са написали, съобщи вчера председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Георги Илиев. Разпоредбите вече са влезли в сила, пише Монитор.
"Ограничаваме купоните в стаите на общежитията, защото оттам произтичат повечето проблеми около реда и дисциплината. Почти във всеки блок ще има и отделно помещение специално за купони, където е позволено те да продължават до полунощ", обясни Илиев.

Студентите, които не спазват разпоредбите на домсъветите, първо ще бъдат предупреждавани, че ще ги гонят от общежитието. Ако не си вземат поука, вече ще бъдат принудени да напуснат студентската си стая. Това ще стане след разпореждане на ректора на вуза, който стопанисва блока, и след предложение на домсъвета.

В момента министерствата на образованието и на финансите съвместно с НПСС правят проверка по всички 126 общежития в страната. Нейната цел е да се провери работата на домсъветите, спазването на новата наредба за реда в блоковете, нуждите от ремонти там, хората, които живеят, ефективността на охраната и т. н. Вече навсякъде има монтирани и работещи видеокамери на входовете на общежитията.

"Трябва да се засили вниманието на портиерите. Те спят на работа, магнитното устройство на вратата се изключва и всеки може да влезе в блока", допълни председателят на НПСС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини