ДАЗД се самосезира за видео с 12-годишно момче, предлагащо своя приятелка за секс услуги

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира своевременно от качена публикация в социална мрежа и от вчера работи по случая.

В разпространения клип се вижда момче на видима възраст около 12-13 години, което предлага на група мъже в лек автомобил, на паркинг пред популярна верига, своя приятелка – момиче на 16 години, по думите му. Във видеото момчето твърди, че същият е настанен в социална услуга (бившите Домове за деца, понастоящем Центрове за настаняване от семеен тип).

По този случай Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) e информирала Агенцията за социално подпомагане и нейната дирекция „Социално подпомагане“ за района на случилото се. Техните социални работници ще извършат социално проучване, за да установят какви са нуждите на децата, за да им бъде оказана най-добрата помощ в тази ситуация, защото очевидно въпросните подрастващи не се контролират адекватно.

Вчера експерти от ДАЗД се свързали и с директора на Главни дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) при МВР, за да бъде свален клипа незабавно от интернет. ГДБОП впоследствие трябва да предоставят на ДАЗД информация за лицата, които са разпространили клипа в мрежата. Целта е да се предприемат адекватни действия спрямо тях, защото хората, които са качили в интернет изображението на детето, разкриват неговата самоличност и публикуват кадри с подрастващия без разрешението на родителите, настойниците или органа по закрила.

За случая от страна на ДАЗД са информирани и Областната дирекция на МВР, както и директора на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в който център момчето от клипа твърди, че пребивава понастоящем. Целта е да се предприемат незабавни действия за установяване на самоличността на децата от клипа и дали те наистина са от този център.

В случаи като този, когато граждани стават свидетели на нередности с деца или спрямо деца, е редно незабавно да подадат сигнал в Дирекция „Социално подпомагане“ (служба към всяка местна община), в Държавната агенция за закрила на детето или в съответното Районно управление на МВР.

Недопустимо е обаче подобна информация да се разпространява чрез медии и социални мрежи и платформи, защото сме длъжни да пазим децата, които поради своята незрялост често пъти грешат. Затова, най-малкото което им е нужно в подобни моменти е публичност. Напротив – нужна им е нашата подкрепа, на всички нас – гражданите и работещите институции. Не бива като зрели хора да търсим сензация и публичност на всяка цена, защото и по този начин със сигурност изобщо няма да помогнем на дете в беда.

Всички ние – възрастните, сме деца и на свой ред допускаме грешки, затова нека разбираме и прощаваме грешките и на малките. Това, което всеки от нас следва да запомни е много просто: в разпоредбите информация и лични данни за деца се разпространяват само с разрешението на родителите и попечителите на децата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини