14 °C

Премахват 622 тона отпадъци от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

На 22-ри август, четвъртък, Регионалната инспекция по околна среда и води издаде предписание на фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. да бъде извозен и премахнат отпадъкът от територията на наетата от дружеството площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3", за което писахме в началото на седмицата.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация от димитровградчанина Николай Янев за притеснително струпване на купища отпадъци с неясен произход:

"Тирове чакаха ред и разтоварваха още…и още. Смрад и воня! До края на деня много хора разбрали това се гневяха и питаха това депо за отпадъци как се появи в промишлената зона, кой го е разрешил, кой е бил информиран, кой е мълчал? Ще се горят ли отпадъци /ТБО/RDF/ в ТЕЦ-а?

След като се запознах с редица материали по темата задавам въпрос към вас димитровградчани с деца и внуци, дали знаете, че при изгарянето на ТБО/RDF се образуват много вредни вещества като:
• неорганични газове- серен двуокис, азотни окиси, въглеродни окиси, хлороводород и др.;
• токсични метални съединения на базата на арсен, олово, хром, никел, кадмий, които са свързани химически в твърдите частици, живак и хлор, които са в газообразно състояние;
• органични съединения;
• полиароматни въглеводороди;
• бензоли, феноли;
• диоксини и фурани;
• твърди прахови частици (пепел).
Освен замърсения въздух ще има и последствия от отпадъчните продукти, които са твърд остатък от дъното на пещната камера наречена шлака, която трябва да се депонира в депо за ТБО и пепел, която поради силната си токсичност, изисква специални места за съхранение. Такива няма изградени в България .
Това се твърди от д-р инж. Добрин Топоров."

В понеделник, 19-ти август, общинските власти в лицето на кмета Иво Димов изпратиха писмо до РИОСВ - Хасково за спешна проверка на образувалото се депо за отпадъци, като въпросите на кмета на Димитровград към РИОСВ може да прочетете от предния ни материал по случая. След реакция на кмета на община Димитровград по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3"  и изразеното от него безпокойство за здравето на гражданите и околната среда на 19.08.2019г. бе извършена проверка от РИОСВ - Хасково.

Днес в община Димитровград е пристигнало писмото с предписанията в отговор на поставените от кмета въпроси, относно складирания боклук на територията на ТЕЦ Димитровград, където е посочено, че фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. трябва да извози натрупаните опадъци от наетата от нея площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3".

РИОСВ- Хасково на своята страница на 20-ти авуст уведомява за извършената проверка на мястото със струпване на голямо количество отпадъци, намиращо се на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД - Димитровград, за които се твърди, че ще се изгарят в съоръженията на ТЕЦ-а. Становището на РИОСВ е че в действащото Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“АД- Димитровград не е разрешено да се ползват RDF-модифицирани горива. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решение по ОВОС, с които да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД- Димитровград.

Обстоятелствата по натрупването на отпадъците са проверени от РИОСВ- Хасково на 19.08.2019 г., като е извършена проверка на място на „Траш Еко Пак“ ООД, титуляр на регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци на площадка, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД, ползвана по договор за наем. Установено е, че на площадката се съхраняват 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци. РИОСВ- Хасково е предприела допълнителни мерки и действия с цел установяване вида и произхода на доставените отпадъци, след което на дружеството ще бъдат дадени задължителни предписания в съответствие със законодателството.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Dg
  Dgrad
  4 -2
  08:19, 24 авг 2019
  Да затварят Хим-Завода и ТЕЦ-а. Морят ни и ни тровят бавно.
  • Fu
   fuckU
   2 -3
   10:34, 24 авг 2019
   То вие повечето сте си изтровени и изморени и без тецове и заводи
 • 2
  Хх
  Хх2
  5 -1
  11:58, 24 авг 2019
  Милеят за стотина работни места, а здравето и природата никой не зачита!
 • 3
  Dd
  DD
  3 -2
  21:45, 24 авг 2019
  Затваряйте и химкомбината и теца, хем правят боклук хем техниката им е боклук че и вътре само боклуци работят.
 • 4
  Ге
  Георги
  2 0
  22:24, 13 сеп 2019
  Гласувайте на местните избори за партията БДЦ , партията на Ковачки и неговите представители ,за боклуците на територията на ТЕЦ -3 Димитровград.
  Гласувайте , за тези който поддържат тази партия , за тези , които заради една заплата или заради един или двама общински съветници премълчават истината за БУНИЩЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТЕЦ 3 ДИМИТРОВГРАД.

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини