Премахват 622 тона отпадъци от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

На 22-ри август, четвъртък, Регионалната инспекция по околна среда и води издаде предписание на фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. да бъде извозен и премахнат отпадъкът от територията на наетата от дружеството площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3", за което писахме в началото на седмицата.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация от димитровградчанина Николай Янев за притеснително струпване на купища отпадъци с неясен произход:

"Тирове чакаха ред и разтоварваха още…и още. Смрад и воня! До края на деня много хора разбрали това се гневяха и питаха това депо за отпадъци как се появи в промишлената зона, кой го е разрешил, кой е бил информиран, кой е мълчал? Ще се горят ли отпадъци /ТБО/RDF/ в ТЕЦ-а?

След като се запознах с редица материали по темата задавам въпрос към вас димитровградчани с деца и внуци, дали знаете, че при изгарянето на ТБО/RDF се образуват много вредни вещества като:
• неорганични газове- серен двуокис, азотни окиси, въглеродни окиси, хлороводород и др.;
• токсични метални съединения на базата на арсен, олово, хром, никел, кадмий, които са свързани химически в твърдите частици, живак и хлор, които са в газообразно състояние;
• органични съединения;
• полиароматни въглеводороди;
• бензоли, феноли;
• диоксини и фурани;
• твърди прахови частици (пепел).
Освен замърсения въздух ще има и последствия от отпадъчните продукти, които са твърд остатък от дъното на пещната камера наречена шлака, която трябва да се депонира в депо за ТБО и пепел, която поради силната си токсичност, изисква специални места за съхранение. Такива няма изградени в България .
Това се твърди от д-р инж. Добрин Топоров."

В понеделник, 19-ти август, общинските власти в лицето на кмета Иво Димов изпратиха писмо до РИОСВ - Хасково за спешна проверка на образувалото се депо за отпадъци, като въпросите на кмета на Димитровград към РИОСВ може да прочетете от предния ни материал по случая. След реакция на кмета на община Димитровград по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3"  и изразеното от него безпокойство за здравето на гражданите и околната среда на 19.08.2019г. бе извършена проверка от РИОСВ - Хасково.

Днес в община Димитровград е пристигнало писмото с предписанията в отговор на поставените от кмета въпроси, относно складирания боклук на територията на ТЕЦ Димитровград, където е посочено, че фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. трябва да извози натрупаните опадъци от наетата от нея площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3".

РИОСВ- Хасково на своята страница на 20-ти авуст уведомява за извършената проверка на мястото със струпване на голямо количество отпадъци, намиращо се на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД - Димитровград, за които се твърди, че ще се изгарят в съоръженията на ТЕЦ-а. Становището на РИОСВ е че в действащото Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“АД- Димитровград не е разрешено да се ползват RDF-модифицирани горива. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решение по ОВОС, с които да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД- Димитровград.

Обстоятелствата по натрупването на отпадъците са проверени от РИОСВ- Хасково на 19.08.2019 г., като е извършена проверка на място на „Траш Еко Пак“ ООД, титуляр на регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци на площадка, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД, ползвана по договор за наем. Установено е, че на площадката се съхраняват 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци. РИОСВ- Хасково е предприела допълнителни мерки и действия с цел установяване вида и произхода на доставените отпадъци, след което на дружеството ще бъдат дадени задължителни предписания в съответствие със законодателството.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Dg
  Dgrad
  4 -2
  08:19, 24 авг 2019
  Да затварят Хим-Завода и ТЕЦ-а. Морят ни и ни тровят бавно.
  • Fu
   fuckU
   2 -3
   10:34, 24 авг 2019
   То вие повечето сте си изтровени и изморени и без тецове и заводи
 • 2
  Хх
  Хх2
  5 -1
  11:58, 24 авг 2019
  Милеят за стотина работни места, а здравето и природата никой не зачита!
 • 3
  Dd
  DD
  3 -2
  21:45, 24 авг 2019
  Затваряйте и химкомбината и теца, хем правят боклук хем техниката им е боклук че и вътре само боклуци работят.
 • 4
  Ге
  Георги
  2 0
  22:24, 13 сеп 2019
  Гласувайте на местните избори за партията БДЦ , партията на Ковачки и неговите представители ,за боклуците на територията на ТЕЦ -3 Димитровград.
  Гласувайте , за тези който поддържат тази партия , за тези , които заради една заплата или заради един или двама общински съветници премълчават истината за БУНИЩЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТЕЦ 3 ДИМИТРОВГРАД.

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини